Restaurang fick Michelinstjärna - stämmer guiden

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Gourmet-restaurangen fick en Michelinstjärna för sin fantastiska mat.

Det föll inte i god jord.

Nu stämmer ägaren Michelinguiden för ärekränkning.

Det borde vara varje krögares våta dröm att omnämnas i Michelinguiden. 2017 fick Ristorante Eo i sydkoreanska Cheongdam-dong söder om huvudstaden Seoul äran att ta emot en stjärna för sin moderna, italienska mat.

Det fick dock ett svalt mottagande.

Nu har ägaren, Eo Yun-Gwon, stämt Michelingudien för ”ärekränkning”, enligt DN. Den uppretade restaurangchefen ska ha hävdat att bedömningen är för subjektiv och att guiden helt enkelt har för dålig koll.

Interiörbild Ristorante Eo.
Foto: Ristorante Eo
Interiörbild Ristorante Eo.

”Det är en förolämpning att mitt namn och restaurangens namn har listats i denna ohälsosamma bok. Även om en listning i Michelinguiden kan ha en bra pr-effekt på en restaurang, så vill jag inte ha någon hjälp från ett företag som saknar insyn och arbetar subjektivt”, säger Eo Yun-Gwon i en telefonintervju med Korea Herald.

Eo Yun-Gwon motsätter sig att hans restaurang utsetts som en av de bästa trots att Michelinguiden bara besökt 170 krogar i landet, skriver tidningen.

Michelinguiden å sin sida försvarar sig i Korea Herald med att den är oemottaglig för påverkan, oavsett vad enskilda krögare må tycka om saken.

2019 blev Ristorante Eo dock av med sin stjärna och är numera bara en ”bra restaurang” enligt guiden.

Det är inte första gången som en restaurangägare obstruerat mot den ärofyllda utnämningen. Den franska restaurangen Le Suquets blev strippad på sina tre stjärnor sedan ägaren Sebastien Bras sagt att de satte för stort tryck på honom.

Tre stjärnor är det mesta en restaurang kan få. 86 svenska restauranger finns med i årets guide.

Publicerad:

LÄS VIDARE