Turkisk åklagare vill fria svensk IT-konsult

TT-AFP

Uppdaterad 2020-02-19 | Publicerad 2019-11-27

IT-konsulten Avi Gharavi och den medåtalade tyske IT-experten Peter Steudtner i samband med att de släpptes ur fängelset mot borgen i oktober 2017.

Ali Gharavi, den svenske IT-konsulten som greps vid en konferens om digital säkerhet i Turkiet och åtalades för terrorbrott 2017, bör frias.

Beskedet kommer från åklagaren som driver målet mot gruppen som kallas "Istanbul 10" – egentligen elva människorättsaktivister och IT-specialister.

Domarna mot gruppen skulle egentligen ha fallit i början av oktober, men sköts fram på obestämd tid. Under onsdagen sade åklagaren att Ali Gharavi och fyra andra medåtalade bör frias, medan ytterligare fem bör dömas för att ha hjälpt en terrorgrupp.

Åklagaren kräver dock fortsatt att Taner Kilic, människorättsorganisationen Amnestys chef i Turkiet som greps en månad tidigare, ska dömas till 15 års fängelse.

Konferensen hölls på ön Büyükada utanför Istanbul i juli 2017. Ali Gharavi var inbjuden som expert. Deltagarna greps av turkisk polis, anklagade för att ha planerat att störta regimen, och tillbringade flera månader i ett säkerhetsfängelse innan de släpptes mot borgen.

Amnesty kallar anklagelserna mot samtliga åtalade grundlösa.

Följ ämnen i artikeln