Johan fick epilepsianfall – slängdes ner i het asfalt av polisen

Förundersökning inledd om vållande till kroppsskada

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

När Johan, 35, fick ett epilepsianfall hemma i köket ringde hans sambo 112.

Under samtalet vaknade Johan till och skrek på hjälp vilket ledde till att flera polispatruller skickades till huset.

På gatan utanför brottade poliserna ner Johan – och lät honom ligga i rykande het asfalt som orsakade svåra brännskador.

Händelsen inträffade i Örebro för två veckor sedan.

Johan stod och lagade mat när han fick anfallet. Men larmoperatören tolkade hans skrik i bakgrunden som att han var psykotisk och våldsam.

Kort senare anlände tre poliser som stöd för ambulansen.

– De kommer in med sköldar och i ren reflex springer jag ut på baksidan. Vi bor på nedervåningen och jag springer ut på gatan. Där håller man precis på och lägger asfalt, berättar Johan för Nerikes Allehanda som var först att rapportera om saken.

1 av 2 | Foto: PRIVAT

Lades ner i het asfalt

Poliserna kom snart ifatt och lade ner honom på marken – i den rykande och heta asfalten.

– Jag skriker allt vad jag kan, det var som om lungorna höll på att explodera, jag kan inte röra mig. Jag minns bara smärtan och sedan svartnar det för mig, berättar Johan för Nerikes Allehanda.

Han hamnade i koma och fick föras till sjukhus med ambulansen.

När Johan vaknade 36 timmar senare fick han veta att han fått tredje gradens brännskador på ena låret och en fot. Hud hade fått transplanteras från det andra benet. Han har även drabbats av komplikationer på grund av röken han andades in från den heta asfalten.

Flera operationer återstår innan Johan är återställd.

Advokat Mikael Fredblad menar att polisernas ingripande mot hans klient Johan, som drabbats av ett epilepsianfall, saknar proportioner.
Foto: Försvarsadvokaterna
Advokat Mikael Fredblad menar att polisernas ingripande mot hans klient Johan, som drabbats av ett epilepsianfall, saknar proportioner.

Anmäler polisen

Han är arg och ledsen, anser att han utsatts för tortyr och inte ens fått någon ursäkt. Han säger till Nerikes Allehanda att han tidigare haft problem med droger men ser sig inte som kriminell och är inte dömd för något allvarligare. Även om poliserna uppfattat situationen som hotfull anser han att de inte borde agerat som de gjorde.

Han har därför nu hjälp av advokat Mikael Fredblad som bistått med att anmäla polisen för vållande till kroppsskada.

Johan säger till Aftonbladet via advokaten:

– Att brännmärka en individ, även om det är av oaktsamhet, det framstår för mig som tämligen olämpligt.

”Har fått mardrömmar”

Advokat Mikael Fredblad uppger att hans klient är oerhört skakad av händelsen. När poliserna kom in hans bostad var Johan desorienterad på grund av epilepsianfallet.

– Han vet inte vad det är som sker, utan det är någonting som sker som gör honom rädd, och det är därför han flyr, säger Mikael Fredblad. Det finns ingen annan anledning.

Advokaten uppger att Johan drabbats av konstanta mardrömmar och smärtor.

– Brännskador är bland det mest smärtsamma man kan utsättas för. Det byts regelbundet bandage, han genomgår operationer, nya operationer är inplanerade.

Mikael Fredblad anser att ingripandet saknar proportioner. Och att det måste varit uppenbart för poliserna att de lagt ner Johan på rykande och brännande asfalt. Både maskiner och personal fanns dessutom kvar precis intill.

”Han var aggressiv”

Mats Öhman, presstalesperson vid polisen, har sett bilderna på Johan.

– Det är väldigt otäcka skador, det är är jättetråkigt, säger han till Aftonbladet.

I vilken utsträckning polisen gjort fel vill han inte uttala sig om eftersom det pågår en intern utredning som leds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren. Rubriceringen är vållande till kroppsskada.

– Det är en händelse där vi blir larmade till platsen med en befarad överdos eller att det skulle ha någonting med droger att göra, säger Mats Öhman.

Enligt polisens rapport var Johan då våldsam.

– Man bemöttes av hans aggressiva beteende och det finns en anmälan om våldsamt motstånd, säger Mats Öhman.

– Man tvingas lägga ner honom och sedan hur det kommer sig att det blir där, om man har uppfattat eller inte om det var ny asfalt, det måste polismännen själva beskriva. Och det kommer att hamna i den utredning där han anmält poliserna.

”Kan smälta skor”

Asfalt är så varm när den läggs att den kan smälta vissa skor.

Jacob Birkeland, presschef vid Skanska, uppger:

– Massan håller en temp på cirka 160 grader i bilen. Den svalnar snabbt när den läggs men är självfallet väldigt varm de första minuterna.

De som jobbar med asfaltläggning bär därför skyddskläder.

– Handskar, skyddsglasögon och hjälm skall bäras, samt godkända arbetsskor – polyester smälter.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Publicerad: