Då börjar antikroppstester erbjudas i Skåne

Publicerad 2020-07-20

Antikroppstestningen kommer att kunna göras mot en egenavgift.

Antikroppstestning blir snart möjligt för alla skåningar.

Det efter att Region Skåne har upphandlat tjänsten.

I mitten av augusti beräknas testningen kunna börja.

I början av juli blev det möjligt för alla skåningar med symtom på covid-19 att beställa gratis självtester. Då meddelade Region Skåne även att de tittar på en lösning för att kunna erbjuda antikroppstester, vilket visar om en person har haft covid-19 och utvecklat antikroppar.

Nu har man också hittat en lösning.

Kostar 200 kronor

I ett pressmeddelande uppger Region Skåne att de upphandlat tjänster för att kunna erbjuda utökad antikroppstestning. Sex olika leverantörer kommer då att få för provtagningen och analysen.

Antikroppstesterna kommer att finnas på ”ett antal orter” i länet och kommer vara möjligt att göra för personer som är folkbokförda i Skåne och är över 18 år gamla. Testerna beräknas kunna påbörjas i mitten av augusti.

Till skillnad från självtesterna kommer de däremot inte att vara gratis. Efter beslut från regionfullmäktige kommer egenavgiften att ligga på 200 kronor.

Vårdcentralernas fokus

– Det är glädjande att intresset har varit stort från leverantörernas sida och vi hoppas få till en god tillgänglighet med hjälp av avtalen. Upphandlingen bidrar till att vårdcentralerna kan fokusera på andra ärenden som patienter behöver hjälp med, säger Lisbeth Cederwald, biträdande förvaltningschef Medicinsk service, i pressmeddelandet.

Region Skåne har sedan tidigare börjat med antikroppstestning i prioriterade grupper.