Frostigt bemötande av Thunberg i hett Paris

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera politiker protesterar mot att Greta Thunberg kommer till nationalförsamlingen. Arkivbild.
Foto: Claus Bech/AP/TT
Flera politiker protesterar mot att Greta Thunberg kommer till nationalförsamlingen. Arkivbild.

Hon hyllades av tyska förbundskanslern Angela Merkel i fredags och mottog Normandies nyinstiftade frihetspris i söndags.

Men när svenska klimataktivisten Greta Thunberg tas emot i franska nationalförsamlingen kan hon inte vänta sig samma utbredda värme – trots det pressande högtryck som spås medföra nya rekordtemperaturer i Paris.

Flera politiker från högerpartiet Republikanerna och högernationalistiska Nationell samling protesterar mot 16-åringens besök.

Parlamentarikerna kallar Thunberg "en profet i kortbyxor", "Nobelpristagare i att sprida skräck" och "ekologins Justin Bieber".

Yttrandena har kritiserats av deras politiska motståndare.

Men även inom president Emmanuel Macrons liberala LREM, som torgför sig som klimatkämpar, väcker Greta Thunberg motstånd.

Parlamentsledamoten Sylvain Maillard säger sig bli "illa till mods av att en ikon skapas på bekostnad av vetenskaplig eftertanke."

– Att strejka från skolan är en sorglig symbol, säger Maillard.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: