”En jättechock för de flesta 70-plussare”

TT

Uppdaterad 2020-05-28 | Publicerad 2020-05-26

Socialminister Lena Hallengren (S) och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, håller pressträff.

Riktlinjerna för att skydda äldre mot coronaviruset mildras inte.

– Jag tror att det här är en jättechock för de flesta 70-plussare, säger professor Ingmar Skoog.

De som hade hoppats på nya, mildare riktlinjer för äldre blev besvikna efter regeringens presskonferens på tisdagen.

Folkhälsomyndigheten har landat i att 70 år är en fortsatt lämplig gräns för äldre som behöver skydda sig särskilt mot smitta.

– Folkhälsomyndigheten har ju sedan en tid talat om att de ska rucka på de här besluten och det har funnits jättemycket förväntningar, säger professor Ingmar Skoog, som är föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, till TT.

Ingmar Skoog önskar att Folkhälsomyndigheten varit mer transparent om vad som ligger till grund för beslutet.

– Det hade varit bra om de öppet kunde redovisa vilka siffror de använt för att komma fram till slutsatsen. Det tycker jag att de äldre kan vara värda, säger Skoog.

Gått igenom fall

Men Folkhälsomyndigheten har gått igenom nästan alla patienter som drabbats allvarligt av sjukdomen och kommit fram till att 70-årsgränsen ligger rätt. Personer över 70 år ska undvika kontakt med andra människor.

– Med den riskbedömning vi har gjort, så ser vi att gränsen är bra, vi ska inte sänka eller höja den, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Att höja åldersgränsen skulle utsätta många för ökad risk, bedömer Folkhälsomyndigheten.

Det enda som skulle kunna ändra på åldersgränsen är om smittspridningen allmänt går ned, vilket också skulle ändra på de allmänna rekommendationerna, framhåller Carlson.

Det faktum att kvinnor tycks drabbas mindre än män, är inte skäl för att göra någon åldersskillnad.

– Det är väldigt svårt att göra det. Det finns en skillnad på gruppnivå, men det är väldigt svårt att säga på individnivå vad som gör skillnaden, säger Carlson.

Spela krocket

Han har förståelse för att det är svårt att en längre tid hålla sig isolerad utan att få träffa människor. Carlson försökte på pressträffen dock trösta de besvikna genom att förtydliga vilka aktiviteter som man kan ägna sig åt utan att utsätta sig för onödig risk. Risken för smittspridning utomhus är påtagligt lägre, uppger han.

Personer över 70 år kan därför träffa andra utomhus, om säkerhetsavstånden hålls. Det innebär möjlighet att träffa barn och barnbarn och spela boll, uppger Carlson. Han bedömer också att det är möjligt att ha en picknick eller att spela krocket.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppmanar svenska folket att "hålla i och att hålla ut".

– Det här är inte över i dag, i morgon, nästa vecka eller nästa månad, säger hon.

– Många äldre har hållit sig isolerade i månader. Det säger sig självt att det frestar på.