Resenärer ratar USA: ”En Trumpeffekt”

Publicerad 2017-02-11

Resebokningarna till USA minskar. Effekten av president Donald Trumps inreseförbud är tydlig, enligt resebolagen.

Eva Tillström är en av många som har ställt in planerna på en USA-resa.

Tickets siffror visar på en total nedgång i Norden på 11 procent från det att USA:s president Donald Trump tillträdde den 20 januari till och med den 7 februari, jämfört med samma period i fjol.

– Från det att han tillträdde till och med den 29 januari syntes en uppgång men trendbrottet kom efter inreseförbudet, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket.

– Det är en Trumpeffekt, annars skulle vi inte se det exakt just då, säger hon.

”Vi krusar inte”

Eva Tillström från Stockholm planerade att resa med sin familj, barn med respektive och barnbarn, till USA:s västkust i sommar. Men nu blir det ingen resa – i alla fall inte dit.

– Vi vill inte åka till ett land som har en president som uttalar sig på det sättet, säger Eva Tillström.

En av hennes svärsöner kommer från Iran, han och Eva Tillströms dotter och barnbarn har dubbla medborgarskap, men hon säger att det egentligen inte har någon betydelse för beslutet.

– Vi krusar inte. Med det utspelet som han gjorde så åker vi inte till USA över huvud taget.

Nu kommer familjeresan eventuellt att gå till Kanada i stället.

Omedelbar inverkan

Även Resia märker av svenskarnas svalnade intresse för USA. Bolagets siffror visar att bokningarna från Sverige till USA har minskat med hela 18 procent (20 januari till 7 februari) för avresor 2017. I Danmark är minskningen 9 procent, medan resorna till USA ökar med 17 procent i Norge.

Nedgången i Sverige är helt beroende av inreseförbudet, tror Lina Eklund på Resia.

– Vi såg ingen skillnad när Trump tillträdde som president så det måste påverka.
Den 27 januari skrev presidenten under en order om ett inresestopp för flyktingar och för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. En appellationsdomstol har fastslagit att det omtvistade inreseförbudet är olagligt. Frågan vandrar därmed vidare till Högsta domstolen, om inte Trump utfärdar ett nyformulerat dekret.

Men även om inreseförbudet tills vidare är stoppat sprider alla turer ändå osäkerhet runtom i världen. Dagsfärska internationella siffror är svåra att sammanställa, men mellan den 28 januari och den 4 februari gick globala resebokningar till USA ned med 6,5 procent, enligt en rapport från Forward Keys som gör reseanalyser, skriver nyhetsbyrån AFP.

I rapporten drar företagets vd slutsatsen att "Donald Trumps förbud omedelbart medförde en betydande minskning i resebokningarna till USA".