Smältvatten rann in i Domedagsbanken

Uppdaterad 2020-02-25 | Publicerad 2017-05-20

Platsen på Svalbard är vald på grund av ständig kyla och stabil berggrund.

Frusna tillgångar?

Inte nu längre – Domedagsbanken med all världens fröer har drabbats av smältvatten.

– Vi hade inte räknat med att permafrosten skulle försvinna, säger Hege Njaa Aschim från norska regeringen till Guardian.

Det kallas Domedagsbanken – frölagret på Svalbard som ska fungera som en gigantisk säkerhetskopia för all världens växter. Om jorden skulle drabbas av en katastrof ska fröerna här rädda mänskligheten.

Lagret invigdes 2008. Platsen, en bunker 100 meter in i berget, valdes med tanke på den ständiga kylan och den stabila berggrunden. Temperaturen ligger av naturen på minus tre grader. Frysanläggningar pressar ner den till minus 18. Vissa fröer kan klara sig i tiotusentalet år.

Vatten sipprade in

Det skulle vara en ointaglig frysbox. Men nu har alltså katastrofreserven haft intrång.

Permafrosten har rubbats av en ovanligt varm vinter med både tö och regn. Det har gjort att smältvatten sipprat in i Domedagsbanken.

– Vi hade inte räknat med att permafrosten skulle försvinna och att vi skulle uppleva så här extremt väder, säger Hege Njaa Aschim från norska regeringen som äger anläggningen, till Guardian.

Vattnet har sipprat in i själva tunnelmynningen men inte nått själva valvet där fröerna förvaras.

”Var som en glaciär”

– En massa vatten har kommit in i tunneln och sedan frusit igen, så det var som en glaciär när vi kom in, säger Hege Njaa Aschim till Telegraph.

Händelsen har väckt frågor om säkerheten.

– Det var tänkt att det skulle klara sig utan hjälp från människor. Men nu övervakar vi frövalvet 24 timmar om dygnet, säger Aschim.

Medeltemperaturen i området var sju grader över det normala förra året. Nu vidtas åtgärder för att trygga de miljontals fröerna.

– Vi måste hitta lösningar. Det är ett stort ansvar vi har. Vi gör det här för världen, säger Achim till Guardian.

Smältvatten har runnit in i tunneln som leder in i valvet.

Följ ämnen i artikeln