Fasansfulla fyndet: 23 massgravar

Av: Martin Schori

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Aaron Ross
Arkivbild: Skelett från en massgrav i Kongo

FN har hittat 23 massgravar i det område som svenskan Zaida Catalán mördades.

– Det kan handla om krigsbrott, säger Fatou Bensouda, chefsåklagare för den Internationella brottmålsdomstolen.

Zaida Catalán
Zaida Catalán

Svenska Zaida Catalán ingick i FN:s ”Group of Experts”, som på uppdrag av säkerhetsrådet utreder bland annat våld mot civila och brott mot mänskliga rättigheter. Rapporterna ligger till grund för beslut om sanktioner och embargon mot personer och staten.

Zaida Catalán och Michael Sharp befann sig tillsammans med fyra kongoleser i Ngombe i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa när deras mopedtaxi stoppades på en bro den 12 mars.

Den 28 mars hittades Zaida Catalán, Michael Sharp och tolken Betu Tshintela döda i en massgrav. Nu avslöjar FN att man sammanlagt hittat 23 massgravar i området den senaste tiden.

FN och Internationella brottmålsdomstolen kräver att den våg av våld som sköljer över Kasai stoppas.

– Vi måste ställa de ansvariga för det här dödandet inför rätta. Vi är oroade över de höga antalet döda, säger José Maria Aranaz, chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Kongo-Kinshasa, i ett uttalande.

Farligt område

Kasai-området är ett av de farligaste områdena i landet. Där slåss soldater från milisen Kamwina Nsapu mot regimtrupper och båda grupperna har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen. Runt 400 människor har dödats den senaste tiden.

I februari läckte en film ut som visade hur regeringstrupper sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn på en väg i Kasai. Det var bland annat den massakern som FN-gruppen där Zaida Catalán ingick utredde, skriver AP.

”Kan utgöra krigsbrott”

FN-trupper som letade efter Catalán har klagat på att Kongos regeringssoldater har försökt förhindra truppernas operation.

– De här handlingarna kan utgöra krigsbrott, säger Fatou Bensouda, chefsåklagare för den Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

ICC har tidigare åtalat en rad kongolesiska militärer och krigsherrar för liknande brott. En av dem är Jean-Pierre Bemba, den tidigare ex-vicepresidenten och rebelledarenBosco Ntaganda.

Publicerad:

LÄS VIDARE