Stjärnskottet i nederländska valet: Sanders inspirerade

Uppdaterad 2017-03-15 | Publicerad 2017-03-14

LEIDEN. Han står i skuggan av högerpopulisten Geert Wilders.

Men miljöpartiets Jesse Klaver är det verkliga stjärnskottet i det nederländska valet.

För mitt i högervinden blåser det kraftigt i helt motsatt riktning.

Jesse Klaver.

När Klaver dyker upp på stationsplanen i Leiden, en halvtimmes bilresa från Amsterdam, gör han det till fots utan några säkerhetsvakter. Det är en kylig morgon men han är bara klädd i en klarblå kostym.

I handen bär han en bunt med flygblad med sin egen bild på framsidan som han direkt börjar dela ut till människor som är på väg till jobbet.

Han hinner inte prata med särskilt många innan han är helt omringad av media, nederländsk och internationell. Den 30-årige partiledaren med rötter i Marocko är valrörelsens stora överraskning. Miljöpartiet, som i Nederländerna är ett vänsterparti som heter Grön vänster, har i dag bara fyra platser i parlamentet. Stämmer opinionsmätningarna kommer de att få uppemot 20 platser efter valet. Nästan lika många som Geert Wilders Frihetsparti förutspås inkassera.

När jag frågar varför han blivit så populär spricker Klavers ansikte upp i ett blygsamt leende.

– Jag vet inte. Jag försöker bara framföra mina politiska uppfattningar och ge ett mer positivt budskap än det om rädsla och hat som många av de andra partierna torgför.

”Har bytt ut det gamla gardet”

Walter van Peijpe, som varit med länge i partiet och står framför stationen i en grön väst, försöker förklara Grön vänsters osannolika medvind.

– Vi har bytt ut det gamla gardet och fått in nya och fräscha idéer. Klaver är en helt vanlig kille. Han talar på ett normalt sätt så att folk förstår. Många unga reagerar mot Wilders hatiska budskap och kommer till oss.

Klavers framgångar är på ett sätt märkliga. Andra vänsterpartier tappar stort, framförallt de traditionella som socialdemokraterna. De bildar just nu regering med premiärminister Mark Ruttes liberalkonservativa VVD. Men om valutfallet blir det väntade kommer partiet mer än halveras.

Därmed följer Nederländerna en trend som drar över hela Västeuropa där de traditionella vänsterpartierna går kräftgång medan nya mer vänsterpopulistiska rörelser vinner terräng.

Klaver påminner utseendemässigt inte så lite om en yngre upplaga av Kanadas populäre premiärminister Justin Trudeau men många av hans åsikter låter mer som demokraten Bernie Sanders i USA.

– Jag ser mig ändå inte som Nederländernas Sanders, säger han. Men det Sanders gjorde i USA var en stor inspiration för oss.

”Wilders väljare är rädda”

I motsats till många andra fördömer Jesse Klaver inte Wilders väljare som rasister. Stående i en klunga av reportrar och fotografer försöker han gång på gång förklara varför Wilders har så höga opinionssiffror.

– Hans väljare är rädda och förvirrade i en värld som ändrar sig väldigt snabbt. Rädda för att de ska bli av med sina jobb. Rädda att de inte ska få sin pension eller plats på ett ålderdomshem. De är inga rasister men har svårt att se mer optimistiskt på framtiden. För några val sedan röstade de på socialdemokraterna. Jag tror vi kan vinna tillbaks dem.

Partisystemet är numera oerhört fragmenterat. Hela 28 partier ställer upp i valet. Därmed är det uteslutet att något parti kan vinna med en så stor marginal att de kan regera på egen hand. Oavsett vem som vinner så blir det en koalitionsregering.

Jesse Klaver tillhör kanske inte förhandsfavoriterna för att ingå i en regering eftersom han står rätt långt till vänster om Mark Rutte som är den mest trolige premiärministern. Men om Grön vänster får 20 platser i parlamentet så har Klaver en bra förhandlingsposition.

Kommer inte bilda regering med Wilders

Själv vill han inte utesluta några alternativ utom ett.

– Vi kommer inte att bilda regering med Geert Wilders eftersom de inte är ett demokratiskt parti. I övrigt får vi vänta och se hur valresultatet faller ut.

En grupp kvinnor från konkurrerande partiet D66, även de ett vänsterparti med miljöprofil, kommer fram och vill ta en gruppbild med Klaver. De lägger armarna om honom från olika håll och ler lyckligt.

Nederlänernas kombination av Trudeau och Sanders är definitivt populär.