Riskerar mångmiljonsmäll för giftigt vatten

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-10-18

Är Försvarsmakten ansvarig för att dricksvattnet i Uppsala har varit förorenat med giftiga PFAS-kemikalier?

Det kommunala vattenbolaget har stämt försvaret på 252 miljoner kronor för reningsnotan och i dag kommer domen.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten vill att Försvarsmakten tar hand om notan och framtida kostnader för att rena bort de giftiga kemikalierna och det rör sig inte om några futtiga drickspengar. Bolaget har stämt försvaret på 252 miljoner kronor.

– Vi kommer att ha kostnader för oöverskådlig framtid för reningen av PFAS från dricksvattnet, sade Sigrid De Geyter, vd för vattenbolaget, till TT inför förhandlingarna i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Försvarsmakten har stämts på 252 miljoner kronor för att ha förorenat dricksvattnet i Uppsala med giftiga PFAS-kemikalier. I dag kommer domen. Arkivbild.

Fyra miljoner kronor per år

När de förhöjda halterna av PFAS-ämnen – högflourerade kemikalier – upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012 stängdes de förorenade vattentäkterna av. Först efter att en reningsprocess var installerad kunde Bäcklösa vattenverk tas i bruk igen.

Kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor och beräknas kosta 4 miljoner per år i framtiden.

Enligt bolaget är utsläppskällan den militära flygplatsen Ärna, där försvaret under tidigare verksamhet ska ha använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum.

Försvaret har inte velat kommentera fallet under pågående rättegång, men har i ett ställningstagande bestridit skadeståndskravet.

”Är orimligt”

Myndigheten anser sig ha god kännedom om PFAS-föroreningens ”utbredning i mark och vatten” och anser att föroreningen ”kommer från en eller flera av de PFAS-spridande verksamheter eller anläggningar som ligger runt omkring” aktuell grundvattenbrunn.

– Det är orimligt. Det finns ingen annan aktör i Uppsala som har använt den här mängden av PFAS och som dessutom ligger på en plats där det är en direkt genomsläpplighet och står i direkt kontakt med grundvattnet. Flygplatsen ligger norr om Uppsala och grundvattenströmmarna går från norr till söder, sade Sigrid De Geyter.

Domen meddelas klockan 13.

Följ ämnen i artikeln