Bidens varning till Putin: ”Högt pris”

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2022-02-12

USA:s president Joe Biden talade ikväll i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.

Samtalet varade i cirka en timme.

Biden ska ha varnat Putin att Ryssland kommer få betala ”ett högt pris” om man anfaller Ukraina, rapporterar Washington Post.

Flera länder, bland annat Sverige, har de senaste dagarna uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina.

För en stund sedan avslutade USA:s president Joe Biden ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin.

Presidenternas samtal ska ha pågått i cirka en timme, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

”Omfattande mänskligt lidande”

Biden ska ha sagt till Putin att Ryssland kommer få betala ett högt pris om man anfaller Ukraina.

”President Biden upprepade också att en rysk invasion av Ukraina kommer leda till omfattande mänskligt lidande”, skriver Vita huset i pressmeddelandet.

Ryssland har kraftigt tillbakavisat de varningar om en förestående rysk attack som Joe Biden och hans administration tidigare kommunicerat. Man har anklagat USA och västmakterna för desinformation och hysteri.

Vladimir Putin har, liksom flera västländer, också dragit tillbaka sina diplomater och sin personal från ambassaden i Kiev.

Presidenterna Biden och Putin möttes idag i ett en timme långt telefonsamtal om det upptrissade läget vid Ukrainas gräns. Putin har under dagen talat med flera världsledare i telefon. Det är ännu oklart om någon lyckats ljuta någon olja på den stormiga situationen.

Talade också med Lukasjenko

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, uppgav att man gjort detta som ett svar på de andra ländernas åtgärder att kalla hem sina medborgare.

Zakharova sa att Ryssland ska ha gjort detta då ”våra amerikanska och brittiska kollegor verkar känna till militära operationer som planeras i Ukraina”, enligt ryska UD.

Vladimir Putin ska under lördagen även haft ett telefonsamtal med Alexandr Lukasjenko i Belarus.

Enligt Kreml ska de ha talat om ”situationen med Natos och USA:s reaktioner på de ryska förslagen om att skapa långsiktiga internationella säkerhetsgarantier för Ryssland”.

Tidigare under lördagen hade Putin också ett samtal på en och en halv timme med Frankrikes president Emanuel Macron.

Putin ska inte ha sagt något till Macron som ens antydde att Ryssland förbereder sig för en invasion av Ukraina, enligt fransk media.

 En konvoj ryska pansarfordon på en motorväg på Krim. Hundratals filmer florerar som visar hur ryska trupper, avfyringsramper och robotsystem transporteras mot den ukrainska gränsen.