”Polisaspiranterna kan inte ens tanka bilen”

Larmet inifrån: Vi måste vara snälla för de är så usla

Publicerad 2022-09-06

De kan inte öppna motorhuven på polisbilen.

De har så begränsade kunskaper i att tala och skriva svenska att de inte kan genomföra en enkel avrapportering.

Nu larmar erfarna poliser och personer med insyn om att många poliselever och aspiranter inte håller måttet.

Lag och ordning är väljarnas viktigaste valfråga, enligt flera rapporter. Politikerna svarar med att lova fler poliser på gatorna.

Trots det står platser tomma på polisutbildningarna. Och nu berättar personer med insyn att många av de som kommer in på skolan – och ut i arbetslivet – är olämpliga.

Personer med insyn berättar för 200 sekunder att pressen att utbilda fler poliser har lett till att olämpliga kommer in på skolan – och ut i arbetslivet.

– Det är som pinnjakten vi hade för några år sedan. Antalet blir målet, inte kvaliteten bakom. Man märker skillnaden på aspiranterna som kommer ut, att nya poliser gör fel. Det är tragiskt för den enskilde polisen, men kan också vara tragiskt för den som polisen ingriper mot, säger Johan Siverland. Han har jobbat ett år som lärare på polisskolan och som polis i 17 år.

Fick ett sammanbrott

Siverland radar upp exempel som han har sett i sitt jobb:

  • En student körde på en fotgängare utanför polisutbildningens lokaler. I stället för att göra rätt för sig och kolla hur det gick gav studenten fotgängaren en utskällning och sen åkte studenten därifrån.
  • En student fick i ett skriftigt prov frågan: ”Hur ska du hantera de här tre misstänkta ungdomarna?”. Studenten svarade: ”Jag griper horungarna”.
  • En student sköt under en övning en lärare som figurerade berusad person som vägrade lämna ifrån sig en spritflaska. Studenten förklaring var att spritflaskan var ett livsfarligt vapen och att det därför var rimligt att skjuta.
  • En student blev underkänd i en övning med vapen. Då fick studenten ett sammanbrott, lade sig på golvet och skrek. Personen var inte kontaktbar. Man fick byta lokal för att kunna examinera kamraterna.
  • Studenter klarar inte av att tanka en polisbil, de fyller på bensinen i behållaren för spolarvätska. De kan inte öppna motorhuven fast de får tio minuter på sig.
  • Studenter som ställer frågor som: ”Om man kör upp på motorvägen via en avfart, då kör man inte mot trafiken eller hur?”

Johan Siverland är noga med att säga att det naturligtvis finns väldigt många bra blivande och nya poliser också.

– Exemplen i sig är kanske inte det viktiga. Men när de blir för många då säger de någonting om helheten, om personerna man har tagit in på utbildningen, säger Siverland.

”De blir godkända trots att de inte uppfyllt kraven under aspiranttiden och de är en direkt fara för sina kollegor”, säger en polis till 200 sekunder.

”Situationen urartar”

En polis med lång erfarenhet av att jobba ute på gatorna säger att han överväger att sluta jobba i yttre tjänst då många nya kollegor ”saknar förmågan att jobba som polis” och ”på grund av hur farligt det är att jobba med nya kollegor”.

– Standarden på nya kollegor har aldrig varit sämre, säger polisen.

– Aspiranter får inte underkännas trots brutala fel. Nya kollegor klarar inte av att ingripa eller så gör man det på ett sätt som får situationen att urarta. Listan är extremt lång.

Här är några exempel på missförhållanden som den erfarne polisen tar upp:

  • Aspiranter har låst in sig i polisbilen när kollegan har fått slåss för sitt liv utanför. Aspiranterna har ändå blivit godkända.
  • Aspirantinstruktörer har skrivit flera A4:or om varför en aspirant ska avskiljas (tvingas att sluta utbildningen och inte få bli polis, reds anmärkning), men aspiranten har ändå blivit godkänd.
  • Aspiranter som inte klarar av att genomföra en enkel avrapportering men som blir godkända trots begränsade kunskaper i att tala och skriva svenska.
  • Nyexaminerade kollegor som kräver att patrullens förman håller dem i handen under ingripanden. De saknar helt förmåga att ta beslut och ingripa själv – trots godkänd aspirantutbildning.
  • Flera kollegor som äter tung psykofarmaka.
  • Ny kollega som vid kontroll av nätverkspersoner flyr av rädslan, andra kollegan tvingas dra vapen.

– Många är direkt olämpliga för tjänsten men får ändå bli poliser. Det känns som att handledarna riskerar påtryckningar av ledningen om de inte godkänner sina aspiranter, bara för att uppnå målet med fler polisanställda, säger polisen.

Polisforskaren Stefan Holgersson konstaterar att vi inte sett den fulla vidden av problemet.

”Tvingas bedöma snällare”

En person med insyn i polisutbildningen bekräftar bilden av att pressen uppifrån är stark.

– Vi har inte råd att de inte kommer ut och börjar arbeta. Kraven är så höga att vi måste få fler poliser.

– Vi bedömer snällare för att de är så usla. Vissa kan inte ens tanka bilen. Andra är så kortväxta att de inte når ner till pedalerna.

En polis säger att aspiranter ”trycks igenom” utbildningen.

– De blir godkända trots att de inte uppfyllt kraven under aspiranttiden och de är en direkt fara för sina kollegor. De görs endast för att vi ska uppfylla kravet om fler nya poliser.

”Finns katastrofexempel”

En annan polis med många års erfarenhet säger att många nya poliser och aspiranter håller ”otroligt låg kvalitet”:

– Det finns katastrofexempel när man blir placerad på enheter där man gör minst skada.

En tredje polis säger sig se en tydlig förändring, att aspiranterna har blivit betydligt sämre.

– Det är folk som borde ha avskilts första veckan i skolan som ändå måste få gå hela utbildningen och aspiranten innan vi, om vi har tur, kan avskilja dem.

Stora problem på lång sikt

Polisforskaren Stefan Holgersson konstaterar att det här är ett problem som vi ännu inte ser den fulla vidden av.

– Kravet att snabbt anställda stort antal poliser har lett till att man har sänkt kraven på intagningen och att man har fått en press på sig att godkänna sådana som inte borde bli godkända. Det kommer att leda till problem på lång sikt. Det får stora negativa konsekvenser för andra poliser och för allmänheten. Poliser har ju stor rätt att använda våld, säger Holgersson.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Följ ämnen i artikeln