S öppnar för sänkt skatt på drivmedel

Uppdaterad 2022-09-06 | Publicerad 2022-08-20

Den 30 september försvinner skattesänkningen på drivmedel som Socialdemokraterna infört. Statsminister Magdalena Andersson öppnar nu för en ny sänkning under hösten – även under EU:s gränsnivå.

– Vi har också ansökt hos EU om att få sänka skatten ytterligare, säger Magdalena Andersson.

Under lördagen besökte statsminister Magdalena Andersson Malmö för sin valupptakt. I samband med det ställde Aftonbladet frågor om hur regeringen ska hantera rådande energikris och höga drivmedelspriser.

Skattesänkningen på drivmedel försvinner den 30 september. Var det bara någon form av valfläsk?

– Vi följer utvecklingen väldigt noggrant och vidtar åtgärder för att stötta de som drabbas allra hårdast av Putinpriserna. Vi har också ansökt hos EU om att få sänka skatten ytterligare. Nu har vi sänkt skatten så lågt man får enligt EU:s direktiv. Vi tittar också på om man kan sänka skatten ytterligare, säger Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson (S).

Så det kan bli en till skattesänkning framöver?

– Vi utesluter absolut ingenting. Men framför allt vill vi Socialdemokrater förändra reseavdraget så att det ska bli förmånligare för de som behöver bilen till arbetet. Och höja milersättningen från 18,50 till hela 25 kronor.

Socialdemokraterna aviserade nyligen att man ska införa ett högkostnadsskydd för elkonsumenter. Det ska finansieras av 30 miljarder från Svenska kraftnät. I dag sa statsministern att det inte rör sig om ett tillfälligt skydd. Utan är något som ska fortsätta så länge energikrisen håller i sig.

– Detta kommer kunna löpa så länge vi har de här extrema priserna, säger Andersson.

Riskerar inte stödåtgärden att öka inflationen?

– Det som är bra med vårt förslag är att detta är pengar som hushållen har betalat in till Svenska kraftnät som man nu får en återbetalning på. Det gör ju också att de pengar man betalar in nu med de här elpriserna – får man en återbäring på.

ANNONS