Stenevi nobbar Buschs ”abortkontrakt”

Uppdaterad 2022-06-28 | Publicerad 2022-06-27

Ebba Busch (KD) vill att alla partier ska underteckna ett ”kontrakt” om att de står bakom aborträtten.

Språkröret Märta Stenevi (MP) sågar utspelet.

– Det är inte vår underskrift Ebba Busch behöver, säger Stenevi.

Tidigare idag uppmanade Ebba Busch (KD) övriga partier att ställa sig bakom ett ”kontrakt” om att stå bakom den svenska abortlagstiftningen.

Hennes poäng var att företrädare på politikens vänstra planhalva hetsat fram en icke-debatt om att abortlagstiftningen i Sverige är hotad.

Alla är överens i frågan, menar Busch.

På måndagskvällen mötte Busch (KD) språkröret Märta Stenevi (MP) i en debatt i SVT Aktuellt.

– Det är inte vår underskrift Ebba Busch behöver utan det är underskrifter från sina egna riksdagsledamöter, EU-parlamentariker och inte minst sina tilltänkta regeringspartners i inte minst Sverigedemokraterna och kanske i delar av Moderaterna också, säger Stenevi.

Ebba Busch (KD) presenterade förslaget om abortkontrakt tidigare under måndagen.

”Kan säga att de kommer skriva under”

Busch menade att det hade varit en framgång om alla partier kunde uttrycka ett enat stöd för aborträtten – efter bakslaget i USA.

– Vad är problemet med att komma med ett sånt styrkebesked? Jag kan säga att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) kommer att skriva under detta, säger Busch.

– Oron kring aborträtten som många svenska kvinnor känner beror inte på vad jag eller Socialdemokraterna har sagt, utan den beror på hur era företrädare har agerat under åretn lopp, säger Stenevi.

Stenevi föreslår i stället att aborträtten ska grundlagsskyddas.

– Vi har öppnat för att se över det, säger Busch.