Nyheter

Löfven förstår fransk ilska i ubåtsbråk

Av: 

TT

NYHETER

EU-länderna sluter upp bakom Frankrike i den diplomatiska krisen kring ubåtssamarbetet mellan Australien, Storbritannien och USA.

Statsminister Stefan Löfven (S) förstår Frankrikes ilska, men ser behovet av en stark transatlantisk länk.

Efterspelet till förra veckans försvarsuppgörelse dominerade både när EU:s utrikesministrar möttes i samband med FN:s generalförsamling i USA sent i måndags och när EU-ministrarna träffades i Bryssel på tisdagen.

– Ministrarna uttryckte en tydlig solidaritet med Frankrike, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i New York.

Frankrike har irriterats rejält av affären, som gör att landet går miste om ett kontrakt på att sälja konventionellt drivna ubåtar till Australien till ett värde på motsvarande 350 miljarder svenska kronor. I stället ska USA och Storbritannien förse australierna med atomdrivna ubåtar.

Löfven: samtal behövs

Statsminister Löfven kommenterar utvecklingen under sitt besök i New York och öppnandet av FN:s generalförsamling.

– Jag förstår fullt ut Frankrikes irritation och ilska. Låt oss nu fundera på hur vi kan stärka relationer. Vi kommer behöva ha en stark transatlantisk länk i framtiden också.

Löfven uppmanar också till viss eftertanke:

– Jag tycker inte man ska dra det för långt. Jag tror inte det är gjort av ondo men det är lika fullt besvärande, det är irriterande.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel stöttar Frankrike och träffar Australiens premiärminister Scott Morrison på plats i New York.

”Ordföranden och Australiens premiärminister hade ett mycket uppriktigt och rakt meningsutbyte. Transparens och dialog är avgörande för att kunna hålla fast vid en regelbaserad internationell ordning”, meddelar en högt uppsatt EU-källa efter Michels möte på tisdagen.

Mycket av Europa-ilskan cirklar kring bristen på information från USA, Australien och Storbritannien. Det handlar om huruvida man kan lita på allierade länder som USA, anser franske EU-ministern Clément Beaune.

– Jag tycker inte Frankrike överreagerar. Frankrike ska inte överreagera. Men situationen är oroande och allvarlig och jag tycker att det är vårt ansvar att tala tydligt – just för att vi är allierade. Vi kan inte låtsas som om det inte är något problem, säger Beaune i Bryssel.

Lita på USA?

Även Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) säger sig ha förståelse för den franska irritationen. Men han vill också veta mer.

– Det behövs ju skapas klarhet om vilka åtaganden som nu ska ha brutits, säger Dahlgren efter tisdagens ministermöte.

Han tonar samtidigt ner den irritation som finns i EU över den senaste tidens USA-agerande. Utöver ubåtskrisen har det snabba amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan väckt frågor i Europa om hur nära samarbetet egentligen är med president Joe Biden och hans administration.

– Vi har en transatlantisk länk som har fungerat genom många årtionden på ett bra sätt. Den har fått lite törnar då och då – det var ju lite frostigt minst sagt under Donald Trump-administrationen. Men att säga att vi ska göra tvärtom nu i våra relationer till USA, det tror jag inte på, säger Dahlgren.

”Inte skadat Sverige”

Krav har redan framförts på att avbryta EU:s förhandlingar om ett handelsavtal med Australien. Även ett inplanerat handelsmöte med USA i Pittsburgh nästa vecka ligger i farozonen då EU funderar över proteståtgärder.

Hans Dahlgren manar dock till fortsatt ”öppenhet mot omvärlden”.

– Vi ska inte lägga om EU:s handelspolitik till följd av det här, men jag är säker på att det kommer att nämnas vid de handelsdiskussioner som Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) ska ha snart, säger EU-ministern.

Statsminister Stefan Löfven säger samtidigt att han vill vidga perspektivet och inbegripa Kina i samtalen:

– USA, Kina, EU måste fundera och se till att vi inte hamnar i en situation där vi får ett kallt krig, där vi isolerar oss och bara ser till oss själva. Nu måste vi vinnlägga oss om att utöka dialogen och samarbetet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felskriven uppgift i faktarutan om vilket land som säger upp det gamla avtalet.

Publisert: