Pandemieffekt: Färre dog av läkemedel i fjol

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2021-11-28

Färre dog efter att ha förgiftats av läkemedel och narkotika år 2020. Arkivbild.

Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftning minskade under pandemiåret 2020 jämfört med året innan.

Främst märktes att färre kvinnor begick självmord.

Under åren 2012–2020 avled i snitt 890 personer årligen av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. 2020 var motsvarande siffra 822 personer, en minskning med 8 procent, visar Socialstyrelsens statistik.

Av dödsfallen var närmare hälften olycksfall – det vill säga överdoser – och drygt en fjärdedel självmord.

– Minskningen är ganska tydlig. Det är en ganska kraftig nedgång av det totala antalet dödsfall, kopplad till minskningen i suicid främst bland kvinnor, säger Socialstyrelsens utredare Daniel Svensson.

Andra omständigheter

Minskningen av dödsfall av de ovannämnda anledningarna började redan 2018, men har alltså ökat ytterligare under 2020. Det bekräftar en bredare bild av färre självmord.

– Det har varit ett pandemiår, omständigheterna har varit annorlunda. Det blir ganska tydligt och ligger i linje med andra resultat som publicerats, betonar Daniel Svensson.

Socialstyrelsen har inte undersökt bakomliggande orsaker till att dödstalen gått ner.

– Tittar man på det rent statistiskt så har det legat på en ganska hög nivå tidigare och trenden kan inte fortsätta hur länge som helst utan verkar vika neråt, vilket ytterligare förstärks av pandemieffekten.

Glidande skalor

Många förgiftningar är en blandning av både narkotikaklassade läkemedel och illegala droger. Metadon var den vanligaste substansen som nämndes på dödsorsaksintygen, tätt följd av sömnmedlet zopiklon samt opioiderna buprenorfin och heroin.

– Tidigare försökte statistiken beskriva drogproblematiken, men det är en glidande övergång mellan illegala droger och läkemedel. Det är svårt att dra en tydlig gräns för vad som är missbruksrelaterat, så vi har försökt vidga bilden. Det är bara att titta på vad som hänt i USA till exempel, och vi har samma tendenser här men på en betydligt lägre nivå, säger Daniel Svensson.

Statistiken visar också att många av dem som avlidit till följd av narkotika- eller läkemedelsförgiftning haft kontakt med psykiatrin. Bland dem som dött av överdos var missbruksdiagnoser vanliga, och tidigare smärtdiagnoser var vanligare bland kvinnor.