Kräver Boris Johnsons avgång efter lockdown-fest: ”Festen är över”

Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2022-01-12

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson erkänner under onsdagen att han närvarade på en fest i maj 2020, samtidigt som hårda nedstängningar rådde i landet.

– Jag ångrar det bittert. Jag önskar att jag hade gjort saker annorlunda, säger han i en utfrågning i parlamentet.

– Festen är över, premiärministern, säger Labours partiledare Keir Starmer.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har hamnat i blåsväder. Enligt brittiska medier ska Downing Street har ordnat en fest i maj 2020, samtidigt som landet befann sig i en hård nedstängning och med tuffa restriktioner. Omkring 100 personer, anställda på Downing Street, ska ha bjudits in till festen.

Premiärministern Boris Johnson erkänner att han var en av de som närvarade. Han ska ha varit på plats i 25 minuter, rapporterar The Guardian.

Enligt honom själv hade han missuppfattat sammankomstens syfte och trodde att det hade rört sig om ett arbetsrelaterat evenemang. Detta trots att det hade stått ”Ta med din egen sprit” i inbjudan, rapporterar Daily Mail.

Nu ber Johnson om ursäkt och säger att han tar ansvar för det inträffade.

– Det blev inte rätt och jag måste ta ansvar för det.

Samtidigt påpekar han att han tekniskt sett inte brutit mot några regler.

Flera politiker har krävt hans avgång och även partikollegor kritiserar honom. Labours partiledare Keir Starmer är en av dem.

– Festen är över, premiärministern, säger han.

– Frågan är bara: kommer det brittiska folket slänga ut honom, kommer partiet slänga ut honom, eller kommer han göra det anständiga och avgå?

ANNONS