Frida Sundkvist sparkas från Expressen efter larm i media

Uppdaterad 2021-12-11 | Publicerad 2021-12-10

För två veckor sedan skrev tidningen Dagens ETC att en högt uppsatt chef på Expressen utreddes för anklagelser om ett sexuellt övergrepp på en yngre kvinnlig anställd.

I dag berättar journalisten Frida Sundkvist att det var hon som larmade om påstådda missförhållanden på tidningen – och att hon därför nu sägs upp.

– Hela vårt yrke bygger på allas rätt att prata med media. Nu väljer Expressen att bryta mot den principen, säger hon.

Kort efter att Dagens ETC publicerat uppgifter om utredningen, där man pratat med en person ”med god insyn” på Expressen, lades utredningen ned. Paulina Holm, HR-chef på ägargruppen Bonnier News Group, meddelade att man ”inte funnit någon grund för påståendena”.

I dag trädde Frida Sundkvist fram i samma tidning. Den grävande reportern berättar att hon kallades in till ett möte på sin arbetsplats i torsdags, förra veckan.

– De sa till mig att de vet att jag pratat med en journalist och att de vet att jag har pratat med kollegor på redaktionen och uppmuntrat dem att höra av sig om de har något att berätta för den här journalisten. Dagen efter får jag ett kort mejl att jag varslas om avsked.

Larmat om sexistisk kultur

Frida Sundkvist anställdes på Expressen 2018, som profilerad grävreporter värvad från Svenska Dagbladet. Det var under ett digitalt stormöte den 16 november som hon lyfte anklagelser mot den manliga höga chefen.

Frida Sundkvist.

För Dagens ETC har Sundkvist berättat om hur chefer tidigare velat ge hennes idéer till profilerade manliga journalister och att hon hjälpt till med granskningar utan att fått underteckna med sitt namn.

– Det finns en historia hos flera högt uppsatta chefer som de behöver ta itu med. Det finns en klick som har varandras rygg. Bland det första jag fick höra är att du verkar kompetent, du är inte bara anställd för att du är kvinna. Det tog hårt.

Ska lägga fram skäl

Expressen har än så länge inte velat kommentera skälen bakom att Frida Sundkvist sparkas. Dessa kommer i stället presenteras vid en så kallad överläggning på tisdag i nästa vecka.

Till Dagens Nyheter bekräftar tidningens fackliga ombud, Jan Spångberg, att ett varsel har skett men att han inte kan kommentera enskilda ärenden.

– Det kommer bli en förhandling och då kommer arbetsgivaren att lägga fram sina skäl för varsel, säger han till DN.

Katarina Dahlskog på Journalistförbundet säger till tidningen att avsked är den absolut allvarligaste åtgärden man kan vidta mot en anställd.

– Det är riktigt allvarliga saker som ska ligga till grund.

Klas Granström.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Expressens chefredaktör Klas Granström att Sundkvist ”naturligtvis har rätt till sin upplevelse” men att han inte kan gå in på olika detaljer eller omständigheter “av hänsyn till medarbetaren”.

Hyllas på sociala medier

Frida Sundkvist beskriver det senaste dygnet som ”jättenervöst” och ”väldigt långt”. Men hon har stöttats i sociala medier, även av medarbetare på den egna tidningen.

Jens Liljestrand, tidigare biträdande kulturchef på Expressen, skriver på Twitter:

”Transparens, integritet och civilkurage är centrala publicistiska värden. Finner behandlingen av Frida Sundkvist, som den skildras här, mkt anmärkningsvärd.”

Expressens kolumnist Irena Pozar stämmer in.

”Jag förutsätter att Expressen i detta nu tar fram en handlingsplan och rutiner för att något sånt här aldrig ska hända igen”

Frida Sundkvist säger hon är förvånad och överväldigad av stödet.

– Under den långa tid jag tagit upp det här har jag fått höra ”det är bara du Frida” och ”det är du som är problemet”. Det är först idag som jag börjar inse på riktigt att det inte är det.

Vad händer nu?

– Jag ska vara ledig och vila.

Följ ämnen i artikeln