Johansson: Migrationsdebatten har vulgariserats

Publicerad 2021-11-06

GÖTEBORG. Under S-kongressen hölls flera känslosamma anföranden för förslag om en mjukare linje i migrationspolitiken. Förslag som röstades ner till fördel för partistyrelsen fortsatt strama politik.

Under flera år har migrationsdebatten varit sårig internt i Socialdemokraterna.

– Vi kan inte bråka internt utan vi måste bestämma en linje och så kör vi på den, säger Elina Gustafsson, ombud från Blekinge.

Flyktingkrisen 2015 och åtstramningen av migrationspolitiken lämnade ett öppet sår inom Socialdemokraterna. På ena sidan partiledningen och den hårda linjen och på den andra sidan röster för att återgå till en mjukare politik.

Elina Gustafsson är ombud på Socialdemokraternas kongress. Hon är ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona och ledare för delegationen från Blekinge.

– Det är ingen hemlighet att det här har varit en stridsfråga på tidigare kongresser, säger Elina Gustafsson.

– Jag tror att vi är mätta på att föra den här diskussionen internt nu, vi måste göra verkstad.

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister.

En känslosam debatt

Under kongressens migrationspolitiska debatt har de som vill har en mjukare inriktning på politiken gått upp i talarstolen och argumenterat bland annat för en amnesti för de ensamkommande unga och för att permanenta uppehållstillstånd ska bli norm igen. Tonen har varit allvarsam och känsloläget högt.

Men ett efter ett har deras förslag röstats ner till fördel för partistyrelsens hårdare linje.

– Vi är för permanenta uppehållstillstånd som huvudregel, vi är för att utöka kvotflyktingsystemet och vi vill stärka familjeåterförening, säger Emelie Stark som är ombud för Stockholm.

– Just ni försöker högersidan driva på med rädsla och populistiska förslag och det leder inte till en hållbar politik, fortsätter hon.

Flera ombud från Stockholm var uppe under debatten och argumenterade för en mjukare linje.

– Vi är en bred kyrka och det är ingen hemlighet att Stockholm har den linje vi har och jag tycker det har varit en bra debatt. Vi kan hitta kompromisser som vi kan ta med oss framåt, gemensamt, säger Emelie Stark.

Aftonbladets reporter My Rohwedder och migrationsminister Morgan Johansson.

Migrationslagen ska ligga fast

I de nya riktlinjerna som klubbades efter debatten, slog partiet fast att asylrätten ska värnas, EBO (lagen om eget boende) avskaffas och den statliga ersättningen till kommunerna för etablering av nyanlända ses över.

Det som partiledningen och migrationsminister Morgan Johansson ser som en av de viktigaste punkterna i de nya riktlinjerna är att migrationslagstiftningen som röstades igenom i somras ska ligga fast.

– Det är den svåraste politiska process jag har varit med om att hantera. Men vi lyckades och då gäller det att vårt parti är tydliga i att den ligger fast och vi kommer inte gå in och röra i den, säger Morgan Johansson.

En vulgär debatt

För Socialdemokraterna finns det ett värde i att dra ner den interna konflikten kring migrationsfrågan. Det gör politiken tydligare för väljarna.

– Den lagstiftning jag har lagt fram är stram på det sättet att den ligger i linje med övriga EU-länder, men från högern finns det ständiga försöka att skapa konflikter. Det spelar ingen roll hur vi lägger oss så kommer de försöka lägga sig ytterligare lite stramare, säger Morgan Johansson.

Han är kritisk till hur migrationsdebatten ser ut just nu.

– Migrationsdebatten, som den förs från höger, har vulgariserats. Det finns en ton av avhumanisering när man lyssnar på Sverigedemokraterna, men även på Moderaterna. Om man bara beskriver invandrade som problem, då skapar man också problem, säger Morgan Johansson.

En läkeprocess

Elina Gustafsson har tidigare drivit på för en mjukare linje i migrationspolitiken men till slut landat i att det inte är en väg framåt i partiet. Hon är nöjd med den migrationspolitiken som klubbats igenom på kongressen.

– Jag hoppas att vi kan landa i en gemensam syn så att vi kan läka detta såret som en gång fanns så att vi kan gå vidare och jobba långsiktigt med de här frågorna, säger Elina Gustafsson från Blekinge.