Hundra dagar kvar – hur ska Peking hantera OS?

Joel Malmén/TT

Publicerad 2021-10-27

Om bara hundra dagar samlas närmare 3 000 internationella idrottare i och omkring Peking. Samtidigt som nedräkningen till vinter-OS pågår slår Kina ner hårt på covidsmittan – miljonstaden Lanzhou är nu under lockdown efter det att ett fåtal fall har upptäckts.

Covidreglerna i Peking blir ännu hårdare än de under sommar-OS i Tokyo.

De kinesiska OS-organisatörerna har hittills inte uppgett hur de tänkt högtidlighålla att nedräkningen passerar 100-dagarsstrecket under onsdagen. Eventuella festligheter ser ut att bli småskaliga.

Landets myndigheter har händerna fulla med att nedkämpa all smittspridning i landet, i enlighet med den officiella policyn om nolltolerans. I måndags rapporterades 39 nya inhemska fall. Helgens tilltänkta maraton i Peking har ställts in och invånare uppmanas att inte resa från huvudstaden i onödan.

I staden Lanzhou, belägen i den nordliga provinsen Gansu, gick man i tisdags ett steg längre och införde total nedstängning efter det att en handfull nya fall hade rapporterats. De fyra miljoner invånarna uppmanas att inte lämna hemmet utom i nödfall.

Åskådare tillåts

Vinterspelen 2022, som hålls bara sex månader efter de försenade sommarspelen i Tokyo, kommer pågå i en ”stängd bubbla”. De cirka 2 900 idrottarna måste vara fullvaccinerade – annars tvingas de till 21 dagars karantän vid ankomst till Peking. Deltagarna måste också testa sig varje dag, enligt de regler som Internationella olympiska kommittén (IOK) och värdlandet släppte häromdagen. Resor kommer bara att tillåtas i särskilda fordon mellan på förhand godkända platser, enligt reglerna.

Många av restriktionerna liknar de som gällde under sommar-OS i Tokyo, men reglerna i Peking kommer i vissa avseenden att vara ännu hårdare.

Från svenskt håll deltar närmare hundra idrottare, med skid- och skidskyttestjärnorna Frida Karlsson och Hanna Öberg, som ska tävla i Zhangjiakou 20 mil nordväst om Peking, i spetsen. Och för första gången sedan 2014 ska också NHL-spelare få vara med och spela ishockey i OS.

Till skillnad från OS i Tokyo kommer åskådare att tillåtas, men biljetterna säljs endast till kinesiska invånare.

En del arenor från 2008 års sommarspel kommer att återanvändas – bland annat kommer invignings- och avslutningsceremonierna att hållas på Pekings nationalstadion, det så kallade ”fågelboet”.

”Brutal diktator”

Kina har kritiserats från flera håll under upptakten till spelen, inte minst för det grymma förtrycket av den muslimska folkgruppen uigurer i provinsen Xinjiang, hanteringen av Tibet och det hårdnande greppet om Hongkong.

Under eldceremonin i grekiska Olympia förra veckan demonstrerade aktivister med tibetanska flaggor och plakat med budskapet ”inget folkmord”.

Några dagar senare väckte NBA-basketspelaren Enes Kanter, som kommer från Turkiet, också uppmärksamhet genom att kalla den kinesiska ledaren Xi Jinping för ”brutal diktator” och fördömde Kinas agerande i Tibet. Liksom många andra idrottare använder sig Kanter av sin status som idrottsstjärna till att rikta ljuset mot människorättsfrågor. Kanter har tidigare engagerat sig även för uigurernas sak.

Sedan tidigare har över 180 människorättsorganisationer uppmanat till bojkott av OS i Peking, på grund av rapporter om hur regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

Strategi på gång

Kommunistpartiet i Kina har reagerat mot ropen på bojkott genom att protestera mot vad man kallar ”politiseringen” av idrott. IOK har framhärdat i att det inte är organisationens roll att ”komma in i ett annat land och säga vad man ska göra”.

IOK håller dock på att ta fram en strategi om mänskliga rättigheter efter ett förslag från två oberoende experter, som lades fram i december 2020. Redan före rapporten införde IOK krav gällande mänskliga rättigheter i OS-värdstädernas kontrakt. Dessa krav gäller dock inte förrän från och med OS 2024.

Vinter-OS i Peking äger rum den 4 till 20 februari 2022.