Ambassadörens svar på H&M-bojkotten: ”Folket vilja”

Publicerad:

NYHETER

H&M har utsatts för en bojkott i Kina – butiker har tvingats stänga och deras adresser har tagits bort från kartor.

Men det är det kinesiska folket och inte kommunistpartiet som står bakom bojkotten, hävdar ambassadören Gui Congyou.

”Regeringen agerar på folkets vilja”, skriver han i en kommentar till Svenska Dagbladet.

På kinesiska sociala medier har uppmaningar om att bojkotta H&M och andra västerländska företag vuxit den senaste tiden. Flera H&M butiker runt om i Kina har stängts ner av hyresvärdarna.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg initierades bojkotten av kommunistpartiets ungdomsförbund. Men det är det kinesiska folket, inte kommunistpartiet som står bakom bojkotten, uppger Kinas ambassadör Gui Congyou i en kommentar till SvD.

Kinas ambassadör, Gui Congyou.
Foto: TT
Kinas ambassadör, Gui Congyou.

Uttalande ligger bakom

I kommentaren hävdar han att det finns ”nästan en miljard oberoende internetanvändare i Kina som bryr sig om landets nationella intressen”. Regeringen ”agerar på folkets vilja” som inte kan trotsas, skriver Congyou till tidningen.

Bakgrunden till motståndet grundar sig i ett odaterat uttalande från klädjätten om att sluta köpa bomull från Xianjiang på grund av misstankar om tvångsarbete i provinsen. H&M slutade köpa bomull därifrån redan i december 2019.

Människorättsorganisationen Amnesty international framhåller att uppemot en miljon uigurer satts i omskolningsläger i Xinjiang där tvångsarbete tillhör vardagen. Detta har även FN:s representant för mänskliga rättigheter slagit fast.

Gui Congyou förnekar detta. Han hävdar att det aldrig framkommit några problem med bomull från provinsen. Allt arbete i Kina utförs ”frivilligt och är betalt”, skriver han till SvD.

Foto: Ng Han Guan / TT
Män framför H&M-butik i Peking.

Ses som ”västerländsk komplott”

Kinakännaren Jerker Hellström, chef på Swedish Center for China Studies (SCCS), har tidigare sagt till SvD att han tror att bojkotten är regeringsstyrd på ett eller annat sätt och beror på de sanktioner som EU införde mot kinesiska tjänstemän som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang.

– Det hela ses i Peking som en västerländsk komplott mot Kina. Det som sker nu är ett symboliskt agerande, sa han nyligen till tidningen.

Foto: Ng Han Guan / TT
H&M-butik i Peking.
Publicerad: