Hundratals taxibilar står stilla – fel på alkolåsen

Skolbarn drabbade av teknikhaveriet

Publicerad 2021-04-01

Ett tekniskt haveri med alkolås har slagit ut många fordon i Norden. Bland annat har hundratals bilar hos Taxi Göteborg drabbats.

Företaget som producerar alkolåset säger nu att det kan handla om en cyberattack.

– Vad vi vet nu så är det någon form av cyberattack, eller i alla fall så är det en datummanipulation som skett i våra alkolås, säger Anders Eriksson, vd på Dignita, till Sveriges radio.

Större delar av Taxi Göteborgs taxiflotta slogs ut.

Större delen av Taxi Göteborgs taxiflotta är utslagen under morgonen. Orsaken är en driftstörning hos företaget Dignita som orsakat problem med bilarnas alkolås.

– Det stämmer, vi undersöker omfattningen av problemet. nu. Det är vår leverantör som har ett tekniskt problem och som vi förstår det är det globalt, säger Mattias Grahn, presskontakt på Taxi Göteborg till Aftonbladet.

Enligt Grahn rör det sig om nästan alla av de 300 bilarna som är drabbade av haveriet.

– Det är ett fåtal bilar som är igång, säger han.

– Vi försöker hitta vad plan B är. Det här är nytt för oss att hela flottan slås ut på en gång.

Hemtjänsten påverkad

Även kommuner har drabbats av teknikhaveriet. I Sundsvalls kommun, med 500 tjänstebilar, har majoriteten av fordonen slagits ut. 200 av bilarna används av hemtjänsten.

Enligt Magnus Fjell har man löst problemet delvis genom att personal får ta sina egna bilar till jobbet istället. En del kan också promenera till brukarna.

– Det har säkert blivit mindre störningar inom hemtjänsten, men det är inte så att personalen inte kunnat ta sig fram. I och med att vi gick på detta så tidigt har vi minimerat påverkan, säger Magnus Fjell till Sundsvall Tidning.

Det finns i nuläget ingen exakt prognos för när problemet ska vara löst. Företaget Dignita som tillhandahåller alkolåsen håller just nu på att felsöka.

Följ ämnen i artikeln