Peter Erikssons stenhårda sågning: ”Ett misstag från början till slut”

Publicerad 2021-02-14

Peter Eriksson riktar hård kritik mot hur Gustav Fridolin och Åsa Romson drev Miljöpartiets valrörelse 2014.

Han ifrågasätter löftena om att aldrig försämra möjligheten för flyktingar att komma till Sverige och om att Vattenfalls kol skulle ligga kvar i marken.

– Det där var ett misstag från början till slut, säger Eriksson i SVT:s Min sanning.

Peter Eriksson var Miljöpartiets språkrör mellan 2002 och 2011, och hade varit statsråd i fyra år när han avgick i december 2020. I söndagskvällens Min sanning i SVT2 berättar han öppenhjärtigt för programledaren Anna Hedenmo om sina nästan 30 år i politiken.

Hedenmo visar bilder från presskonferensen i november 2015 där dåvarande språkröret Åsa Romson gråtande meddelar partiets reträtt i flyktingfrågan. Eriksson konstaterar då att löftet under valrörelsen 2014 om att ”vi ska aldrig försämra möjligheten för flyktingar att komma till Sverige” var för ultimativt och kaxigt.

– Man ska inte ställa ut sådana löften, för man vet inte hur världen förändras, säger Eriksson.

Peter Eriksson.

Hedenmo tar upp Gustav Fridolins kolbit i valrörelsen 2014, och språkrörets löfte om att Vattenfalls kol skulle ligga kvar i marken, om Miljöpartiet hamnade i regeringsställning. Eriksson kommenterar kolbiten och det faktum att Vattenfall i stället sålde gruvorna efter valet:

– Det där var ett misstag från början till slut. De tyska delstaterna där gruvorna fanns hade lagstiftning på sin sida. Om Vattenfall hade stoppat det här, hade de tagit över gruvorna. Vi hade inte den konkreta möjligheten att göra det här.

Gustav Fridolin.

”Äta kött och jaga kan inte vara ett problem i MP”

Ett viktigt skäl till att Greta går så bra och Miljöpartiet så dåligt är partiföreträdarnas moralism, som ibland är rent repressiv, anser Peter Eriksson. Han ger ett exempel: Miljöpartister i storstäderna ser sig själva som bättre människor för att de är veganer eller vegetarianer:

– Det har man inte kunnat känna igen sig i på landsbygden, bland människor som lever nära naturen och är beroende av bilen. Man kan inte kräva av dem att leva på det sätt som unga människor i storstäderna gör. Det är inte heller rimligt. Att äta kött, att jaga, att vara en del av naturen och landsbygden, det kan inte vara ett problem i Miljöpartiet.

Peter Eriksson avslöjar i SVT-programmet att dåvarande ledaren för Folkpartiet, Lars Leijonborg, var nära att bli statsminister 2002:

– När inte Göran Persson och Socialdemokraterna var villiga att möta oss som jämlikar blev det i stället en diskussion om en mittenregering med Lars Leijonborg som eventuell statsminister. Vi var nästan färdiga med en regeringsförklaring när Centerpartiet hoppade av.

Eriksson beskriver relationen med statsminister Göran Persson (S) under mandatperioden 2002 till 2006 som ”ett krig”, och påstår att Persson allra helst hade bildat regering med Kristdemokraterna, som då leddes av Alf Svensson:

– Hans bästa val hade varit Kristdemokraterna, det vet jag. Göran Persson var ganska konservativ och hade ju en gång tidigare också en dröm om att bli präst.

Åsa Romson.