Så många ingår i Skånes olika vaccinationsfaser

Publicerad 2021-02-17

Tia använda ampuller med Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19.

7 av 10 vuxna skåningar kan ha fått första dosen av covidvaccinet sista juni.

Det visar nya beräkningar från Region Skåne, som förtydligat när man räknar med att inleda de olika vaccinationsfaserna – och hur många som ingår i respektive fas.

– Det har nog kommit som en överraskning för många hur utsträckt i tiden det här faktiskt är, säger Per Hagstam, vaccinationssamordnare Region Skåne.

I Skåne ska 7 av 10 vuxna kunna ha erbjudits att få första sprutan sista juni. Det är den senaste prognosen från Region Skåne, som på tisdagen larmade om att det nationella målet om att en lika stor andel ska ha fått två doser av vaccinet till midsommar inte kommer att hålla.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare i Region Skåne, berättar att man räknar med att kunna dra igång med den fjärde och sista fasen någon gång i maj, men säger att allt beror på vaccinleveranser och att prognoserna absolut kan förändras.

– Det är svårt att säga tidsangivelserna exakt här nu, men det vi kan säga med tanke på de prognoser som finns nu är att fas 2 kan dra igång nån gång i mitten av mars, men detta är ett minst sagt rörligt mål, säger Per Hagstam.

Allt beror på vaccinleveranser, något som Region Skåne belyst starkt det senaste.

I fas 2 ingår bland annat alla över 65 år, personer som genomgått benmärgs- eller organtransplantation och deras hushållskontakter, personer som får dialysbehandling och deras hushållskontakter samt personer över 18 som får stöd enligt LSS eller personlig assistans. Här ingår även vård- och omsorgspersonal som jobbar patientnära.

Detta utgår från leveransprognoserna som det ser ut nu.

– Det har nog kommit som en överraskning för många hur utsträckt i tiden det här faktiskt är. Speciellt då för äldre, eftersom man pratat mycket om att man ingår i fas 2, och att det pratats om att det skulle börja i februari, och att många nog räknade med att kunna få sitt vaccin då. Men så ser det ju inte ut.

– Att man startar en grupp vid en tidpunkt betyder ju inte att alla ska kunna få sitt vaccin just då, utan det kommer ju ta ganska lång tid innan alla hunnit erbjudas vaccinet och det måste vi ha med oss här hela tiden.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare i Region Skåne.

I fas 3 ingår personer som är mellan 60–64 år samt riskgrupper som listats av Folkhälsomyndigheten. Bland annat gäller det personer som är 18 år och äldre som har någon kronisk hjärt- kärlsjukdom, diabetes eller Downs syndrom. De beräknas kunna börja vaccineras i april.

– Fas 4 kan sen dra igång någon gång i maj, eventuellt början. Enligt planerna kommer betydligt mer vaccin då, det kommer större volymer av flera vaccin, då kommer det mer att kunna ske parallellt. Det är liksom inte så att en fas kommer vara avslutad innan den andra börjar utan någon gång där i maj kommer man nog ha så att både fas 2, fas 3 och fas 4 pågår parallellt. Att man håller på att avsluta fas 2, är igång med fas 3 och drar igång med fas 4.

Så många ingår i respektive fas

Region Skåne räknar med att man ska vaccinera 1,1 miljon skåningar. Dessa är den vuxna befolkningen, alltså de som är över 18 år. Per Hagstam berättar att man har ungefärliga uppgifter på hur många som man beräknar vaccinera i respektive fas.

– Man har vad gäller fas 1, om man tänker bara Säbo, personer med hemtjänst och deras hushållskontakter samt personal inom äldrevården rör det sig om ungefär 94 000 personer i Skåne. I fas 2, om man tänker sig då 65 plus, är det rätt mycket personal som kommer in, och LSS-gruppen bland annat, och en bredare grupp av sjukvårdspersonal, sammanlagt rör det sig om ungefär 380 000 personer. Sådana grova beräkningar finns.

– Fas 3 är de medicinska riksgrupperna under 65 och lite andra riskgrupper som Folkhälsomyndigheten definierat, det är ju också 60 till 64-åringar. Det rör sig om ungefär 150 000 personer i Skåne.

Resten tillhör fas 4, då den breda allmänheten mellan 18–59 år och som inte ingått i någon av de tidigare faserna ska vaccineras.

– Det handlar om ungefär 470 000 personer.

Det är alltså lika många som i fas 1 och 2 kombinerat.

Flera läsare har frågat om man till exempel är 65 år och dessutom tillhör en annan riskgrupp, ska man då ändå vaccineras efter friska över 85 eller vaccineras tidigare?

– Nej, det kommer i första hand att utgå ifrån ålder, eftersom ålder är den absolut viktigaste riskfaktorn. Så det kommer inte vägas upp när man redan är i den gruppen att man är över 65 så kommer det gå efter ålder. 

– Såvida man inte tillhör någon av de här extra prioriterade grupperna, om man till exempel har dialys eller ska transplanterades, men inte de allmänna stora riskgrupperna. Om man är 65 plus kommer det styra mindre.

Har man dialys eller transplanterad så kanske man alltså kan hoppa upp?

– Det är möjligt men i princip är man ju redan i samma fas, det är möjligt att man kan komma till tidigare då men det är svårt att säga generellt.

Just nu pågår vaccineringen av personer tillhörande fas 1, alltså äldre personer på särskilda boenden, äldre med hemsjukvård och deras hushållskontakter samt vård- och omsorgspersonal som arbetar med dessa. I januari drog man också igång personalvaccinering på sjukhus, men där har man fått pausa något.

–Den personal som vaccineras nu är fortsätt ingen av fas 1, dvs kommunal personal inom äldrevården, så det är inte sjukhusens personal i första hand – där har man ju vaccinerat prioriterad personal på intensivvårdsavdelningar och liknande. De som redan fått sin första dos får också sin andra dos, även på sjukhusen.

Det har den senaste tiden varit problem med otydlighet till exempel vissa chefer etc som inte jobbat patientnära som ändå har fått vaccinet. Hur jobbar man för att detta ska förhindras?

– Här har det ju gått ut tydliga riktlinjer att det är prioriteringsordningen som gäller. Det skapas här en rutin för att hantera eventuella avvikelser, de ska dokumenteras och utredas av respektive verksamhet. Rutinen är skärpt kring det där, och jag tror att med all uppmärksamhet detta fått så finns det en större medvetenhet om det här i verksamheterna, om att det är prioriteringsordningen som gäller.

– Sen är det samtidigt viktigt att komma ihåg att vi vill ju inte att doser ska kasseras, här måste finnas en beredskap för att kunna använda överblivna doser, eller ”slattar” som det kallas, man måste ha en beredskap för att kalla in ngn annan på prioriteringslistan. Det är inte helt fel att ge en överbliven dos till någon som står längre ner på prioriteringslistan, det är bättre än att dosen kasseras, men man måste ha klart för sig att det ska gå i första hand till någon som är lika högprioriterad och i andra hand någon som står längre ner på listan om de andra inte är tillgängliga.