Flygbolag kräver vaccinering av passagerarna

TT

Publicerad 2020-11-24

Den som vill flyga internationellt med Qantas måste kunna bevisa att hen har vaccinerats mot covid-19. Arkivbild.

Det australiska flygbolaget Qantas kommer att kräva att alla passagerare på bolagets internationella flygningar har vaccinerat sig mot covid-19.

– Jag tror att det är en nödvändighet för att internationella besökare ska kunna komma hit och för att folk ska kunna lämna landet, säger vd:n Alan Joyce till tv-kanalen Channel Nine.

Joyce tror att fler flygbolag kommer att införa liknande krav men medger också att det kan hänga på logistik och teknik.

– Det vi tittar på är om man kan införa ett vaccinationspass, ett elektroniskt pass som visar vilket vaccin man tagit, säger han

Australien har sedan mars i princip stängt sin gränser för samtliga resenärer. Bara medborgare och de med permanent uppehållstillstånd släpps in, och det finns begränsningar för hur många av dem som släpps in varje vecka.

Premiärminister Scott Morrison har öppnat för att kunna inför resebubblor med ett antal länder som begränsat coronaviruset, främst Nya Zeeland och några asiatiska länder. Någon större öppning kommer inte ske förrän tidigast när ett vaccin finns allmänt tillgängligt.

Australien har klarat sig relativt bra under coronapandemin, med drygt 27 800 smittade personer och 907 dödsfall.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen