Stockholms Handelskammare

Näringslivstoppar vädjar till regeringen om stöd

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Flera höjdare inom näringsliv, kultur och idrott ryter ifrån mot de nya coronarestriktionerna – och bristen på medföljande stödåtgärder.

Norska hotellmagnaten Petter Stordalen är en av undertecknarna.

– Oerhört viktigt att allt görs för att dessa verksamheter ska överleva och fortsätta sysselsätta människor, säger han.

I veckan så kom nya besked om hur många vistas i grupp på allmänna sammankomster. Gränsen på åtta personer gör att konserter, teatrar, biobesök och dylikt sätts på paus.

I ett öppet brev till regeringen så vädjar nu företrädare för näringslivet, kulturen och idrotten om stödåtgärder. De skriver att restriktionerna skapar en osäkerhet för deras branscher som ger skadliga effekter på både lång och kort sikt:

”Därför är det helt avgörande att restriktioner och stödåtgärder går i takt med varandra. När regeringen meddelar nya eller utökade restriktioner så måste man i samma sekund ta ansvar för och meddela vilken hjälp de drabbade företagen kan räkna med.”

Stordalen står bakom

En av undertecknarna till brevet är den norska mångmiljardären Petter Stordalen. I en kommentar till Aftonbladet beskriver han hur sparkapitalet och intäkterna för många företag sinat under pandemin och försatt dem i en ohållbar situation.

– Men pandemin kommer att gå över. Det kommer en ny vardag och därför är det oerhört viktigt att allt görs för att dessa verksamheter ska överleva och fortsätta sysselsätta människor, säger Petter Stordalen.

Petter Stordalen.

Vill införa ”restriktionsgaranti”

Aftonbladet har talat med Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, som är en av initiativtagarna bakom brevet.

Vad är det ni vill åstadkomma?

– Näringslivet har fått nog av osäkerhet, otydlighet och krånglig byråkrati. För att Sverige ska kunna ha en chans att starta om efter krisen måste politiken nu leverera, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Andreas Hatzigeorgiou.

Han föreslår en så kallad ”restriktionsgaranti” som ska garantera att nya restriktioner åtföljs av motsvarande stödpaket för företagen.

– Varje restriktion måste följas av ett omedelbart beslut för de som drabbas. För varje restriktion som regeringen inför så måste det komma en stödåtgärd till företagen som drabbas.

Det är många som vädjar om extra resurser i dessa tider. Varför ska företagarnas behov gå före?

– Det handlar inte bara om pengar. Det handlar lika mycket om hur pengar betalas ut och när beskeden kommer. Många små företag har inte kunskap om hur man söker stöden som finns. Byråkratin måste förenklas, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholms Handelskammare

Coronaviruset

Petter Stordalen