Mindre andel smittade på nio av tio provstationer

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2021-01-13

Endast vid en provstation ökade andelen smittade av de som provtar sig i Region Uppsala. På resten av provstationerna minskade det istället något – mellan 0,6 till 12,1 procentenheter.

Förra veckan testade 27,1 procent positivt vid Gottsunda vårdcentral – vilket är den högsta siffran för förra veckan.

Aftonbladet listar läget provstation för provstation i Uppsala län.

Förra veckan ökade andelen positiva provsvar vid enbart en av tio provstationer i Region Uppsala, enligt statistik från regionen som Aftonbladet tagit del av.

Praktikertjänst Bålstadoktorn registrerade en högre andel positiva provsvar denna vecka jämfört med förra veckan. 72 av 354 testade var smittade, vilket innebär 23,9 procent som är också den högsta andelen positiva provsvar på den provstationen sedan pandemin bröt ut.

På Mobila provtagningsenheten gjordes inga prover under vecka 53 – därför ser det ut som att andelen ökat där, något som inte stämmer.

På nio av tio provstationer minskade istället andelen positiva provsvar under vecka 1 jämfört med vecka 53. Störst skillnad var det i Skutskär som hade 12,1 procentenheter färre smittade än veckan innan. Östhammar hade 7,2 procentenheter färre, och Bålsta 4,9 procentenheter färre. Minst skillnad var det i Enköping som hade 0,6 procentenheter färre.

11,1– 27,1 procent testade positivt

Gottsunda vårdcentral testade högst andel positivt, 103 av de 386 som testade sig, alltså 27,1 procent, under vecka 1 var smittade av covid-19.

Näst högst var Skutskärs vårdcentral med 25,7 procent positiva av de som testade sig, även om det var den provstation där minskningen var störst sedan den föregående veckan. Efter det kommer Bålstadoktorn med 23,9 procent och Enköpings husläkarcentrum med 22,8 procent.

ANNONS