Skånsk polischef utreds av disciplingrupp

TT

Publicerad 2020-12-03

En skånsk polischef utreds för sitt agerande på en olycksplats utanför arbetstid där en släkting till chefen kan ha varit inblandad. Polisens internutredning mot chefen lades ner, men polisens grupp för disciplinärenden fortsätter att utreda det som hände.

Olyckan inträffade i juni i ett villaområde då en bil först kraschade in i en stenmur och sedan i en annan bil. Efteråt har det visat sig att det var polischefens bil och enligt vittnen sprang två unga killar därifrån, rapporterar HD/Sydsvenskan. De kom sedan tillbaka till olycksplatsen.

Stannade kvar

Polischefen var på plats innan någon polispatrull hunnit komma fram och var sedan kvar under två timmar medan olyckan hanterades av polis och räddningstjänst. Efteråt gjorde förundersökningsledaren en anmälan mot polischefen till polisens avdelning för särskilda utredningar.

I anmälan mot polischefen stod det att det ”kan misstänkas gärningar som skyddande av brottsling, medhjälp till smitning, tjänstefel. Alternativt rör det sig om otillbörlig påverkan som möjligen inte är formellt olagligt”.

En förundersökning mot polischefen inleddes, men den lades ner i november. Ansvarig åklagare motiverade det med att det som den ledige polischefen gjort på platsen inte kunde bedömas vara myndighetsutövning.

Utredning nedlagd

Nu utreds fallet av Gruppen för skiljande- och disciplinärenden i polisens region Syd, som ska fatta beslut om huruvida ärendet ska gå vidare till polisens personalansvarsnämnd.

Den unge släktingen till chefen sade sig i polisförhör två månader efteråt inte minnas händelsen och förnekade brott. Utredningen lades ner eftersom det inte gick att bevisa vem som kört bilen.

Polischefen säger till tidningen att han agerat korrekt.

– Jag agerar alltid proffsigt så att jag vet att jag alltid har klart för mig när jag gör någonting. Jag har ingenting att varken dölja eller förneka eller erkänna, säger han.

Följ ämnen i artikeln