Så kan matsvinnet minska: Lita på sinnena

Josefin Silverberg/TT

Uppdaterad 2020-10-02 | Publicerad 2020-09-29

En tredjedel av den mat som produceras i världen äts inte upp. Men det går att göra mycket för att minska på det egna matsvinnet. Framförallt handlar det om att lita på sina egna sinnen, tipsar experterna.

Flera statliga myndigheter har gått ihop för att uppmärksamma hur svenska konsumenter kan minska sitt matsvinn med anledning av FN:s internationella matsvinnsdag den 29 september. Livsmedelsverket lanserar ett test för att se hur mycket matsvinn man bidrar till varje dag och uppmanar till att väga matrester på köksvåg för att få en uppfattning om hur stora volymer det rör sig om.

– Steg ett är att få kännedom om hur mycket du slänger, att börja reflektera kring hur mycket det är, säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket.

Grönt slängs mest

Att lita på sina eget omdöme genom att titta, lukta och smaka på råvaran i stället för att stirra sig blind på bäst före-datumet är viktigt. Andra saker som kan bidra är att se till att kyl och frys håller rätt temperatur och att planera sina inköp.

– Det kan vara lätt att tänka att det inte spelar någon roll att man slänger. Men varenda liten förändring kan göra stor skillnad, eftersom vi är så många konsumenter, säger Karin Fritz.

Med sunt förnuft och planering skulle det gå att minska matsvinnet i de svenska hemmen rejält. Frukt och grönt är det vi slänger allra mest, särskilt produkter som är ömtåliga och snabbt blir dåliga, som till exempel gurka och tomat.

Lita på dina sinnen

Kocken Karin Sundgren menar att det ofta handlar om okunskap när man slänger mat. Hon jobbar med att ta till vara på råvaror för att minska matsvinnet på Vår Gård i Saltsjöbaden. Tidigare i år gav hon ut kokboken "No waste, just taste".

– Det finns jättemånga saker man kan göra, folk slänger stjälkar och blast som går att använda. Det största problemet är att folk inte litar på sina sinnen. Man måste börja lukta och smaka på saker, ta tillbaka tilltron till sina sinnen, säger Karin Sundgren.

Hon har märkt av ett ökat intresse kring matsvinnsfrågan inom restaurangbranschen.

– Inom restaurangbranschen är det så stora volymer så där kan man verkligen göra skillnad. Jag har ändrat mycket både hur jag och min familj gör hemma hos oss och även i mitt yrke genom att försöka ta tillvara på så mycket som möjligt, allt ska ha en funktion.

Följ ämnen i artikeln