Hongkongledare hyllar nya valsystemet

TT

Publicerad 2021-03-08

Carrie Lam välkomnar Pekings agerande.

Hongkongs ledare Carrie Lam välkomnar kinesiska regeringens planer på att göra om valsystemet i den på pappret självstyrande regionen för att säkerställa att bara "patrioter" finns på kandidatlistorna.

Lam ser inget behov av att tillfråga allmänheten om förändringarna, eftersom beslutet har fattats i Peking.

– Beslutet kommer i rätt tid, det är nödvändigt, lagenligt och konstitutionellt, och centralstyrets ledarskap och beslutsmandat är obestridligt, säger hon vid en presskonferens, enligt AFP.

Den nya lagen, som slår fast att alla kandidater i Hongkongs val ska granskas i en process som är tänkt att rensa ut den opposition som trots allt har funnits, diskuteras för närvarande av Kinas nationella folkkongress, och väntas klubbas på torsdag.

Hongkong var under brittisk överhöghet i över 150 år, men lämnades över till Kina 1997. Peking gav då ett bindande löfte att bevara de fri- och rättigheter som Hongkongborna åtnjöt inom ramen för devisen "ett land, två system".

I somras drev den kinesiska regimen igenom en omstridd nationell säkerhetslag, som allmänt anses ha rivit upp regionens oberoende och inskränkt demokratirörelsens möjligheter att verka, och därmed av många betraktas som ett avtalsbrott.