Vaccinexperten om Astras leveransproblem: ”Shit happens”

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2021-01-29

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca kommer att leverera betydligt färre vaccindoser mot covid-19 till EU än planerat.

Att det uppstår problem vid produktionen av vaccin är inget konstigt, enligt professor Matti Sällberg.

– Som allt som kan hända här i livet, så kan det även här – shit happens.

Totalt handlar det om en minskning med 60 procent, från 80 miljoner vaccindoser till 31 miljoner under första kvartalet, vilket lett till en infekterad konflikt mellan Astra Zeneca och EU.

Enligt Astra Zeneca själva beror den minskade andelen doser på den ”biologiska processen”:

– Man har fått ut mindre vaccin än vad man förväntat sig hos en av våra underleverantörer i den europeiska leveranskedjan, och får därmed initialt ut lite färre doser, säger läkemedelsbolagets presschef Christina Malmberg Hägerstrand.

Löpande kontroller

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, intygar att det finns en mängd olika saker i vaccinets produktionskedja som kan haka upp sig.

– Astras vaccin odlas i celler som förändrats genetiskt för att producera vaccinet. Därefter renar man fram viruspartiklar och får på så sätt fram vaccinet som fylls i de ampuller som sedan skickas ut till regionerna.

– Men man måste löpande kontrollera att man alltid har lika mycket viruspartiklar i det som man fyller ampullerna med. Det är så man vet att man alltid ger samma dos av vaccinet. Det måste dessutom vara sterilt.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet.

”Allt möjligt kan hända”

Vad finns det för ytterligare faktorer som kan gå snett, enligt dig?

– Det finns självklart många steg som kan haka upp sig. Cellodlingarna kan bli kontaminerade/infekterade av svamp eller bakterier, reagens kan ta slut, utrustning kan gå sönder – helt enkelt allt möjligt.

Så man kan alltså aldrig veta på förhand hur mycket fungerande vaccin man egentligen kommer att kunna utvinna ur varje skörd?

– Man kan beräkna och uppskatta hur mycket det ska bli, och man kan göra sitt bästa för att allt ska fungera och blir så bra som möjligt. Vanligen funkar det så, men som alltid gällande vad som kan hända i livet så kan även här – shit happens.

– Vi måste dessutom komma ihåg att just nu vill hela jordklotet ha och producera samma sak samtidigt, vilket gör situationen ytterst ansträngd.

Så att Astra Zeneca nu inte kan leverera de planerade doserna är egentligen inte så konstigt?

– Jag tycker inte att det, med tanke på den globala situation som vi nu är i, är konstigt att det kan uppstå problem i produktionen.

 

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen