Minst 48 smittade efter salmonellautbrottet

TT

Publicerad 2023-01-26

Ägg återkallades i början av januari. Arkivbild.

Åtminstone 48 personer har smittats av salmonella efter att ha ätit ägg från en producent i Småland, rapporterar Barometern.

I början av januari gjorde flera livsmedelskedjor återkallanden av ägg som producerats vid en anläggning i Småland, efter att salmonella påträffats på utrustning. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten (FHM) att 48 personer smittats av salmonella efter att ha konsumerat ägg från anläggningen.

– Stammen av salmonella från producenten visade sig vara identisk med isolat från 48 personer som har insjuknat mellan 7 december 2022 och 13 januari 2023, säger Rikard Dryselius, utredare på FHM, till Barometern.

– Troligtvis kan fler sjukdomsfall tillkomma då det återstår att typa salmonella från redan rapporterade salmonellasmittade som uppger att de har ätit maträtter med råa ägg från de återkallade partierna.

Varianten av bakterien är salmonella enteritidis, och fallen har påträffats i 13 regioner i Sverige. Folkhälsomyndigheten bedömer att inga förorenade ägg från utbrottet finns kvar i butiker.

Det är oklart hur många personer som behövt sjukhusvård efter att ha ätit äggen, men FHM bekräftar för Barometern att så hänt i ett antal fall.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln