Jeanettedomen skickas vidare till riksåklagaren

Publicerad 2023-04-03

Det sänkta straffet i hovrätten mot Jeanettes sambo som misshandlade henne svårt har väckt ilska och gett upphov till manifestationer.

Nu har åklagaren i ärendet skickat domen vidare till Utvecklingscentrum i Göteborg.

– Det här är viktigt för mammas upprättelse och för alla kvinnor som lever i en våldsam relation, säger Jeanettes dotter Nathalie.

Under dagen sände kammaråklagare Birgitta Fernlund, den åklagare som åtalade Jeanettes sambo för mord, över domen till Utvecklingscentrum i Göteborg.

– Jag är inte behörig att klaga, det är bara riksåklagaren som kan klaga och Utvecklingscentrum i Göteborg tittar nu på domen inför ett ställningstagande om detta, skriver Birgitta Fernlund i ett meddelande till Hudiksvalls tidning.

Till tidningen säger hon att hon bedömer möjligheterna till att riksåklagaren väljer att överklaga domen till Högsta domstolen som små, då riksåklagaren endast överklagar ett fåtal fall per år, fall som i förlängningen ska kunna bli prejudicerande.

”Hade hon levt utan hans våld?”

Men för Jeanettes familj har dagens besked väckt en strimma av hopp.

– Vi kastas mellan hopp och förtvivlan, men det är så viktigt för alla att den här domen faller ut som den ska. Han måste åtminstone stå till svars för det han utsatte mamma för. Jag tvivlar inte på att han förstod att hon kunde dö av hans våld, säger Nathalie till Aftonbladet.

– Det här är viktigt för mammas upprättelse och för alla kvinnor som lever i en våldsam relation. Jag hoppas riksåklagaren ställer sig frågan: hade hon utan rimligt tvivel levt idag om det inte vore för hans våld?

En övervakningskamera fångade Jeanette och sambon några timmar innan hon hittades död.

När 61-åriga Jeanette hittades död på sitt badrumsgolv i en villa utanför Hudiksvall i somras hade hon gamla och nya skador över så gott som hela sin kropp.

Förutom brutet näsben, tio trasiga revben och skador på mjälten hade hon även skallskador så allvarliga att de troligtvis lett till hennes död. Utredningen kunde även visa hur sambon utsatt Jeanette för våld tidigare under deras relation och Jeanette hade börjat berätta för vänner och anhöriga vad hon var med om.

Men hon var rädd för att bryta upp med sambon.

”Om jag lämnar honom kommer han döda mig”, sa hon till en väninna.

”Kunde inte dömas för mord”

Men när tingsrätten befann hennes sambo skyldig till mord och dömde honom till livstids fängelse gjorde hovrätten en annan bedömning.

Även om de precis som tingsrätten slog fast att det är sambon som orsakade Jeanettes skador fanns det ändå grund för tvivel i rättsläkarens rapport, att det inte helt går att utesluta att Jeanette dog till följd av en läkemedelsförgiftning.

– Åklagaren påstod att kvinnan avlidit till följd av skador i storhjärnan som hade orsakats av den åtalade mannen. Vi bedömde dock att utredningen lämnade utrymme för att döden i stället hade orsakats av läkemedelsförgiftning och att det därför fanns ett rimligt tvivel om att dödsorsaken var den som åklagaren påstått. Mannen kunde redan av den anledningen inte dömas för mord eller grovt vållande till annans död, säger ett av hovrättsråden till Aftonbladet.

Manifestation mot det sänka straffet i Hudiksvall i helgen.

Snippa-domen överklagades

Efter domen har en manifestation anordnats i Hudiksvall av den lokala kvinnojouren och Unizon.

Anordnarna förklarade syftet:

– Det var dels för att hedra minnet av Jeanette, men också för att stå upp för alla kvinnor som rättssystemet sviker.

Senast som riksåklagaren överklagade en dom till Högsta domstolen var i samband med den omtalade snippa-domen.

Riksåklagare Petra Lundh sa då att mannen som friades från en våldtäkt av barn i hovrätten bör dömas för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år. 

– Jag begär att Högsta domstolen ska undanröja hovrättens dom och lämna målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning eftersom hovrätten enligt min uppfattning begått flera fel vid handläggningen, sa Lundh då.

Följ ämnen i artikeln