Gränspolisen: Flyktingländer måste ta emot sina medborgare

Publicerad 2023-04-30

Polisen ska kraftigt öka antalet id-kontroller för att kunna utvisa fler från Sverige.

Samtidigt hamnar flyktingar i limbo – när deras hemländer vägrar att ta emot dem.

– Det har varit näst intill omöjligt för oss att verkställa till Afghanistan, säger Anna Garphult, biträdande chef för gränspolisen.

En etiopisk man på väg till tandläkaren letar efter parkeringsplats. Mannen gör en felvändning och stoppas av polis. Polisen passar på att göra utlänningskontroll, finner att mannen är papperslös och tar honom till förvaret i Märsta.

Två månader senare utvisas han tillsammans med sin dotter.

Händelsen inträffade vid Fridhemsplan i Stockholm den 19 januari i år. Och om regeringen och Sverigedemokraterna får som de vill kommer den att upprepas allt oftare framöver.

Förvaret i Märsta.

I Tidöavtalet – regeringens överenskommelse med Sverigedemokraterna – står kampen mot skuggsamhället i centrum. Det övergripande kravet kom redan från den förra regeringen. Femtio procent fler ska utvisas i år, jämfört med 2021.

Fler kontroller ska göras

Ingen vet hur många som befinner sig olagligt i Sverige. Gränspolisen har i dag runt 13 000 ärenden och i runt 9 000 fall är personen efterlyst. Nyckeln för att hitta fler stavas utökade kontroller.

Den nya regeringen har gett polisen i uppdrag att genomföra minst 25 procent fler inre utlänningskontroller i år jämfört med i fjol.

Anna Garphult, biträdande chef för gränspolisen.

– Vi har många poliser som är ute och rör sig i samhället och som träffar på de här individerna i samband med till exempel trafikkontroller eller brottsutredningar. Då vill vi att de också kontrollerar om personerna har rätt att vara i Sverige, säger Anna Garphult, biträdande chef för gränspolisen.

Ska hyra flygplan

Hur ser ni på att fler svenskar med bakgrund i andra länder kommer att bli kontrollerade?
– Vi gör ju den här kontrollen i samband med annat arbete, som en trafikkontroll. Då tror jag inte man upplever att man blir kontrollerad på ytterligare sätt. Och kan man visa att man är svensk så avbryts ju kontrollen.

I runt 4 000 av fallen vet gränspolisen var personen befinner sig, men har ändå inte förmått verkställa utvisningen. Enligt Anna Garphult håller gränspolisen en tät dialog med regeringen.

– Vi förklarar de utmaningar som vi har för att lyckas. Vi kan effektivisera vår verksamhet och nyttja våra resurser bättre. Ett exempel är att chartra flygplan så att fler personer kan resa samtidigt. Men det som kommer göra störst skillnad är återtagandeavtal eller andra typer av överenskommelser med de här länderna som måste ta emot sina medborgare.

Enligt Anna Garphult krävs bättre samarbete med mottagande länder. ”Afghanistan fungerar inte alls. Och vi har problem med Syrien, Irak och Somalia”, konstaterar hon.

”Omöjligt till Afghanistan”

Vilka länder fungerar dåligt i dag?

– Afghanistan fungerar inte alls. Och vi har problem med Syrien, Irak och Somalia.

Hur många har utvisats till Afghanistan det senaste året?

– Det har varit nästintill omöjligt för oss att verkställa till Afghanistan. Vi jobbar på att hitta lösningar på den situationen.

Är det realistiskt att att tro att utvisningar dit kommer att kunna verkställa i närtid?

– Jag kan inte bedöma det. Det beror ju säkerligen på utvecklingen i Afghanistan och mycket kan hända i världen, säger Anna Garphult.

Tvingas vända

Enligt uppgift till Aftonbladet måste svensk personal resa med till Somalia för att på flygplatsen försöka förhandla in personer. Ibland tvingas man återvända med oförättat ärende. Något Garphult bekräftar.

– Det finns sådana resor och ja, det händer.

I vår granskning har vi träffat personer som frivilligt vill återvända, men som är kvar i limbo för att deras hemländer inte utfärdar resehandlingar.

– Jag känner inte riktigt igen den bilden. I de allra flesta fall kan man återvända om man vill. Däremot är det som sagt många vi inte kan verkställa.

Är det frustrerande?

– Det är klart att där vi har så många ärenden och inte når framgång kan det finnas en frustration. Men jag uppfattar bland personalen att man tycker att man gör ett väldigt viktigt arbete, säger Anna Garphult.