Rysslands brev till Sverige: Trycket visar hur rören sprängdes

Publicerad 2022-10-11

I närtid väntas statsminister Magdalena Andersson skicka iväg sitt svarsbrev till Rysslands premiärminister – som kräver att landet får delta i Säpos utredning om Nord Stream.

I det ryska brevet som snart kommer att besvaras går Rysslands premiärminister in på tekniska detaljer om rörledningarna och skriver att skadorna inte kan komma inifrån rören, enligt Aftonbladets uppgifter.

– De uppger att deras mätningar av tryckfallet bevisar det, säger en myndighetskälla.

Personer med insyn har beskrivit för Aftonbladet hur en central första fråga i Säkerhetspolisens undersökning av de ryska rörledningarna är om sprängkraften slagit inifrån rören – eller utifrån.

I sitt brev till Magdalena Andersson går Rysslands premiärminister Michail Misjustin in på just dessa tekniska frågor och slår fast att rören angripits utifrån, enligt en svensk myndighetskälla som tagit del av innehållet i brevet.

– De skriver att det måste handla om ett avsiktligt sabotage.

Michail Misjustin, Rysslands premiärminister

Kräver att få delta

Som bevis anger Rysslands premiärminister ett förhållande som härrör från Nord Streams interna mätningar av trycket i rörledningarna.

– De skriver att tryckfallets karaktär gör att de är säkra på att läckorna beror på yttre fysiska skador.

I sitt brev skriver den ryske premiärministern att landet ”insisterar” på att ryska myndigheter ska få delta i alla delar av Säpo-utredningen, enligt Aftonbladets uppgifter.

– De skriver att det handlar om Rysslands viktigaste objekt inom energiinfrastruktur, säger en myndighetskälla.

Sedan tidigare är det känt att Ryssland i sitt brev kräver att få delta i Säkerhetspolisens förundersökning om sabotaget. Det har dock avvisats kraftfullt av svenska regeringen, senast i går när Magdalena Andersson, statsminister i övergångsregeringen, besökte Kustbevakningen i Karlskrona:

– Det råder förundersökningssekretess och det gäller även i det här fallet, sa hon.

Fritt fram att undersöka

För närvarande arbetar man inom Regeringskansliet med ett svarsbrev till den ryske premiärministern som väntas överlämnas till Rysslands ambassad i närtid.

Samtidigt pekar Magdalena Andersson på att det är fritt fram för Ryssland och rörens ägare att undersöka rören på havsbotten.

– Svensk ekonomisk zon är inte ett territorium som Sverige förfogar över. Nu har ju vi släppt avspärrningarna och då är det också möjligt för andra fartyg att vistas i området, det är så reglerna ser ut.

John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.