Stoltenberg: ”Mycket oenighet inom Nato”

Publicerad 2022-09-20

NEW YORK. Sverige byter till högerregering, mitt under pågående Natoansökan.

Samtidigt pressar Turkiet tillträdande Kristersson om att ”det är dags att leverera” – och hotar att stoppa processen.

Men Natochefen Jens Stoltenberg ligger inte sömnlös.

– Beslutet står fast, svenska valet har inte ändrat det, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, står omgiven av säkerhetsvakter och medarbetare utanför FN-högkvarteret på Manhattan.
De senaste månaderna har norrmannen försökt ro iland ett Nato-medlemskap för sina två nordiska grannar. Men trots turkiska varningar om att stoppa processen, tror Stoltenberg inte att veto-hoten kommer förverkligas.

– Jag känner mig trygg, säger han till Aftonbladet.

– Nu är det endast två-tre Natoländer kvar som ska ratificera ansökan. Och vid det här laget deltar Sverige och Finland redan fullt ut i Nato; militärt och politiskt. Flera länder har därtill gett säkerhetsgarantier, och vi har ökat den militära närvaron i regionen. Sverige är i en bättre säkerhetspolitisk situation än före de sökte medlemskap.

Natochefen är på plats i New York.

De närmsta dagarna deltar Stoltenberg i FN-veckan i New York, där 150 statschefer och regeringsrepresentanter talar samt håller bilaterala möten.
Högst på dagordningen för världsledarna: Kriget i Ukraina.
När Ryssland inledde sin invasion för sju månader sedan ökade fokus på försvarsalliansen Natos betydelse, och Sverige och Finland beslutade sig för att gemensamt ansöka om medlemskap i våras. Då höll statsminister Magdalena Andersson (S) i taktpinnen för Sverige.
Sedan dess har en övervägande majoritet av Natos medlemsländer gett grönt ljus. Förutom Turkiet – det enda land som motsatt sig svenskt Natomedlemskap.

Nya regeringen

För en vecka sedan stod det klart att Sverige röstat för en ny högerregering, under ledning av Moderaternas Ulf Kristersson.
Turkiets utrikesminister kommenterade svenska regeringsskiftet genom att säga att det är ”dags att leverera” gällande de krav Erdogan ställde i juni.

För en vecka sedan stod det klart att Sverige röstat för en ny regering, under ledning av Moderaternas Ulf Kristersson.

Enligt Turkiet har Sverige blivit en fristat för terrorister, och pressar Sverige att lämna ut svenska medborgare de anser är terrormisstänkta, något som sannolikt inte kommer ske. Annars kan de komma att stoppa Sveriges Natoprocess.

Här försöker Stoltenberg sig på en svår diplomatisk balansakt.
Han hänvisar till avtalet som skrevs i Madrid i somras, efter långa samtal med Magdalena Andersson, Turkiets president Erdogan och Finlands president Niinistö.
– Där står om utlämning av människor misstänkta för terror – det står också tydligt att det ska ske enligt svensk lag och rätt. Svenska rättsstatsprinciper gäller. Det är avtalet Sverige och Turkiet har blivit eniga om, och det tycker jag är bra.

Samtidigt fortsätter Turkiet pressa nya regeringen om att man måste leva upp till kraven om utlämning, och säger att det är bråttom. Hur ska den oenigheten lösas?
– Att samarbeta tätare mot terror är viktigt och bra. Så är jag glad att Sverige, Finland och Turkiet har trappat upp det samarbetet. Jag är trygg i att avtalet landar i att Turkiet slutligen kommer att godkänna medlemskapet.
Att Sverige byter regering, mitt i en kritisk period, innan Nato-medlemskapet är helt godkänt, tror han inte kommer lägga krokben.
– Det har varit bred politisk enighet i Sverige om att söka Nato-medlemskap, som är välförankrat i Riksdagen. Därför är jag säker på att en ny svensk regering kommer gå vidare med samma Natopolitik.

”Beslutet står fast, svenska valet har inte ändrat det”, säger Stoltenberg till Aftonbladet.

I Sverige har det debatterats hur stort inflytande Sverigedemokraterna kan få i nya regeringen. Hur tror du deras politik komma att påverka Nato-medlemskapet?

– Nato är en allians som består av 30 demokratier, med olika regeringar – både till höger och vänster. Natos styrka är att trots de skillnaderna går vi samman om att försvara och beskydda varandra.
Ledaren för största partiet i högerblocket, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, är därtill portad från Turkiet sedan 2020, efter en kampanj där han delade ut flygblad till flyktingar om att ”Sverige är fullt” vid grekisk-turkiska gränsen.
Inte heller det tror Stoltenberg kommer leda till turbulens för Natosamarbetet.

– Natoländerna har olika åsikter i många frågor. Det har aldrig varit så att vi är eniga om allt – tvärtom råder mycket oenighet. Men vi samlas kring det viktigaste.