En miljon människor på flykt i Somalia

TT-AFP

Uppdaterad 2022-08-19 | Publicerad 2022-08-11

Svältkatastrofen i Somalia blir allt svårare. Arkivbild.

En miljon människor har tvingats fly från sina hem i Somalia på grund av torka och svält. Antalet svältande väntas att öka med två miljoner personer de kommande månaderna.

Detta enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR och norska flyktinghjälpen NRC. Av den miljonen flyktingar befinner sig 750 000 fortfarande i Somalia medan resten har flytt utomlands.

– Den här miljonen är en milstolpe och en massiv alarmklocka för Somalia” säger Mohamed Abdi, NRC:s ansvariga i Somalia.

Svältkatastrofen som fått människor att fly beror i huvudsak på att omkring 80 procent av landet har drabbats av extremtorka.

– Svälten har drabbat hela landet och vi ser fler och fler familjer som tvingas lämna allt bakom sig eftersom det saknas mat och vatten i deras byar. Biståndet måste utökas innan det är för sent, säger Mohamed Abdi.

De fem miljoner människor i Somalia som svälter i dag väntas öka till över sju miljoner de kommande månaderna, enligt siffror från UNHCR.

Klimatförändringar och höga matpriser på grund av kriget i Ukraina pekas ut som andra orsaker till att svälten breder ut sig allt mer.

Följ ämnen i artikeln