Nödropet: ”300 000 barn kan svälta ihjäl”

Publicerad 2022-05-10

Världen går mot massvält i Ukrainakrigets spår.

Nu varnar NRC Flyktinghjälpen för att 300 000 barn kan dö i Somalia – om hjälpen inte omedelbart når fram.

– Situationen håller på att bli desperat. Det handlar om veckor, säger organisationens programchef Barnabas Asora.

Uttorkad damm i byn Bonkai i Somalia.

Antalet kritiskt hungriga i världen har dubblats på två år, som en följd av en extrem torka som i sin tur förvärrats av klimatförändringarna. Hundratals miljoner får i dag inte äta sig mätta på jorden.

En redan katastrofal situation förvärras nu ytterligare av kriget i Ukraina. Fram till nu har hälften av all vete som distribueras genom FN:s livsmedelprogram kommit från Ukraina. Men som Aftonbladet rapporterat har Ryssland blockerat Ukrainas spannmålsexport.

Vetepriset har tredubblats sedan krigsutbrottet i utsatta länder och väntas fortsätta att stiga. Något som ökar risken för svält.

Aftonbladet når Barnabas Asora, NRC Flyktinghjälpens programchef för Somalia, över telefon. Han har just kommit tillbaka från en längre resa till några av de värst drabbade delarna av landet. Situationen är förtvivlad, berättar han.

– Skalan på krisen är enorm. Odlingssäsongen är redan förstörd och boskapen dör. Situationen håller på att bli desperat.

Massflykt undan svälten

Omkring 750 000 människor bedöms redan ha drivits på flykt undan hungern inom landets gränser och siffran ökar för varje dag. Från tidigare torkor vet man hur risken för svältkatastrofer bäst minimeras: genom massiva och tidiga insatser.

– Vi försöker hjälpa så gott vi kan. Men vi håller snabbt på att få slut på resurser. Pengar att köpa mat, vatten och enkla tält för.

Till vilken grad beror krisen på kriget i Ukraina?

– Somalia importerar 40 procent av allt vete från Ukraina. Vi har sett en kraftig prisökning i affärerna. Eller ibland helt tomma hyllor. Samtidigt har vi sett hur våra givare delvis har tvingats styra om bistånd till Ukraina. Det påverkar oss också så klart.

Dyrt vatten

Brunnar och vattenreservoarer harpå många håll helt torkat ut. En 20-litersdunk vatten kostar nu upp till sex dollar – pengar många i det krisdrabbade landet helt enkelt inte har.

– Folk delar det lilla de har. Eller tvingas söka sig till läger i städerna där det än så länge finns nödhjälp att få, säger Asora.

Återkommande torkor är inget nytt fenomen i Somalia. Men enligt NRC:s programchef har klimatförändringarna gjort problemet värre – och farligare.

– Det finns en tydlig koppling. Torkorna kommer tätare och är allvarligare när de väl inträffar.

Död boskap i torkans Somalia.

”300 000 barn kan dö”

Barnen drabbas särskilt hårt av situationen, enligt Barnabas Asora.

– De kommer till våra hjälpcenter med sina mammor, som har burit dem långa sträckor. De är svårt undernärda. Vi bedömer att 1,2 miljoner barn är drabbade bara i Somalia. Och 300 000 av dem riskerar att dö om hjälpen inte kommer fram.

Hur snabbt behöver ni den hjälpen för att det inte ska vara för sent för barnen?

– Det handlar om veckor.

Torkan i Somalia är den värsta på många år.

Kamp mot klockan

Vad gör ni själva för att hjälpen ska hinna fram i tid?

– Vi försöker på alla tänkbara sätt att påverka våra donatorer och berätta för världen vad som håller på att ske. Bara en bråkdel av pengarna som behövs för 2022 har hittills donerats. Men vi är fortfarande hoppfulla att det ska ske, säger Barnabas Asora.

Och om det inte sker?

– Då har vi en mycket, mycket allvarlig situation. Vi kan fortfarande undvika en tragedi. Ju snabbare vi agerar, desto fler barn kan vi rädda. Det är vårt viktigaste budskap. Det är vad världen måste veta.

Russia has bombed three grains warehouses and stole several tons of grains from the occupied territories of Zaporiz…
https://t.co/q1mmMwqEhX