Flög flygplan full – fängelse för flygfylleri

TT

Publicerad 2021-12-07

En man i 60-årsåldern döms till två månaders fängelse för grovt flygfylleri. Arkivbild.

Mannen tvingades nödlanda med sitt enmotoriga flygplan i Upplands-Bro efter att bränslet tagit slut. En kontroll visade då att piloten hade 1,77 promille alkohol i blodet. Nu döms han för grovt flygfylleri till två månaders fängelse.

Det var i januari i år som mannen i 60-årsåldern gav sig ut på en tur med sitt flygplan, rapporterar Expressen. En stund senare tvingades han nödlanda planet i Upplands-Bro, norr om Stockholm, till följd av bränslebrist och polis och räddningstjänst larmades till platsen. Den efterföljande provtagningen visade att mannen var kraftigt berusad.

Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom och böter, men domen överklagades. Nu skärper hovrätten påföljden och dömer honom till fängelse.

”Han har uppenbarligen missbedömt hur lång färd han gett sig ut på och har inte anpassat flygplanets bränsletillgång till detta. Han har tvingats genomföra en nödlandning på en del av en allmän väg i anslutning till tätbebyggda områden, men inte kunnat stanna flygplanet på denna utan kört av vägen, utför en slänt och ner på en cykelbana”, skriver rätten i sitt beslut.

ANNONS