Rekordlångt straff för handel med horn

TT

Publicerad 2021-12-08

En noshörningsunge tillsammans med sin stympade mor. Bilden är från Sydafrika, där djuren till stor del jagas på grund av efterfrågan på noshörningshorn i just Vietnam. Arkivbild.

En person i Vietnam har dömts till ett rekordlångt fängelsestraff för att ha smugglat noshörningshorn från Förenade arabemiraten till Vietnam. 36-åringen får 14 års fängelse, det längsta straff som någonsin utdömts i en vietnamesisk domstol för brottet, enligt en lokal naturskyddsgrupp.

Vietnam är ett nav för den illegala globala handeln med noshörningshorn, elefantbetar och andra kroppsdelar från vilda djur. Myndigheterna har länge lovat att få stopp på smugglingen, men hittills utan någon större framgång.

Den nu dömde mannen upptäcktes 2019, då tulltjänstemän på Hanois flygplats hittade 55 bitar noshörningshorn som vägde sammanlagt runt 125 kilo.

Vissa i Vietnam och grannlandet Kina tror att nedmalda noshörningshorn kan fungera som botemedel mot vissa sjukdomar och även lindra baksmälla.

Globalt finns endast runt 29 000 noshörningar kvar, till stor del på grund av tjuvjakt i Afrika för att tillfredsställa efterfrågan i Asien.