Joachims kamp berörde många – nu är han död: ”Stort tomrum”

Trebarnspappan stred både mot rasism och sin cancer

Publicerad 2022-03-05

 ”Vännerna på Twitter är mitt ankare som avlastar familjen”, sa  Joachim i en intervju före jul.

Joachim Karlssons starka Twitter-röst mot rasism har tystnat.

Förra helgen somnade den leukemisjuka trebarnspappan in.

– Jocke lämnar ett stort tomrum som aldrig kommer kunna fyllas. Men vi är en tajt och sammansvetsad familj som tar oss igenom detta tillsammans, precis som Jocke ville, säger hustrun Jonna.

Han beskrev sig som en vanlig och mycket lycklig familjefar som jobbat på Scania i Södertälje hela sitt liv men vars liv ändrades från en dag till en annan.

När Aftonbladet före jul intervjuade 48-åringen hade den obotliga leukemin greppet om honom. ”Vännerna på Twitter är mitt ankare som avlastar familjen”, sa han och förklarade varför han sedan länge hade bestämt sig för att ta strid mot rasister.

Gick väldigt fort

”Det handlar inte om att omvända folk utan att sprida fakta. Sverige håller inte på att gå under. Jag har bott i Södertälje i 23 år. Stan har absolut dåligt rykte men är otroligt fin och här bor fantastiska männi­skor från hela världen. Jag vill visa mina barn att alla är lika värda.”

Joachim Karlsson var gift med Jonna och pappa till tre vuxna pojkar.

I söndags skrev familjen på hans Twitter-konto:

”Här är några ord från Jockes familj. Han lämnade tyvärr oss i går kväll. Det gick väldigt fort och vi är helt förtvivlade. Vi vet hur mycket stödet från alla hans twittervänner betytt och därför kände vi att vi behöver meddela er alla. Tack för allt stöd ni gett honom och oss.”

”Enormt empatisk”

Kommentarerna strömmade genast in:

”Jocke var enormt empatisk och underbar älskvärd människa som jag alltid kommer sakna och aldrig glömma. Han gjorde ett intryck som få.”

”Jocke kommer att vara så saknad, även av oss som lärde känna honom här. Så viktiga analyser och ställningstaganden som han förmedlade, en solidarisk antirasist. Tack för det!”

”... han värnade om allas lika värde. Och som han älskade dig och killarna, Jonna!”

Joachims fru Jonna med parets tre söner.

Följ ämnen i artikeln