Stormen Malik: Orkanvind och stormflod väntas

Polisen: Överväg om resan kan vänta

Uppdaterad 2022-01-30 | Publicerad 2022-01-29

Stormen Malik sveper in över Sverige på lördagen.

Runt om i landet har man rustat inför stormen – och polisen uppmanar folk att stanna inne.

– Det finns ingen anledning att ge sig ut om man inte måste, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, till GP.

Polisen i region Syd, Kalmar och Kronoberg förbereder organisationen för stormen Malik, som är på väg att dra in över södra Sverige.

Inte minst trafiken väntas påverkas kraftigt av ovädret, och risken för olyckor kan öka.

”Den som ska ge sig ut i trafiken när det blåser som mest bör överväga om resan kan vänta, för att minimera risken för eventuella olyckor”, skriver polisen i dessa regioner.

SMHI har gått ut med en orange varning för sydvästra Sverige, som gäller från klockan 15 i dag. I majoriteten av den södra halvan av Sverige gäller gul varning för vind under lördag och söndag. Längs Upplands- och Roslagskusten är det orange varning i morgon.

Polisen i region väst varnar boende inför stormens ankomst.

– Gå bara ut i yttersta nödfall, det är tips från coachen. Det finns ingen anledning att ge sig ut om man inte måste, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, till GP.

Nu drar stormen Malik in över Sverige. Följ vår liverapportering här.

Har du råkat ut för stormen eller har bilder eller filmer på ovädret?

Mejla till tipsa@aftonbladet.se, sms/mms till 71000 eller via formulär här.

SÅHÄR ÄR LÄGET JUST NU:

  • Stormen Malik har rört sig österut, värst är det på Gotland där SMHI har utfärdat en orange varning.

  • Längst med västkusten från Västra götaland och ner till Skåne är gul varning utfärdad för högt vattenstånd.

  • SMHI har också utfärdat gul varning gällande kulingvindar för Kattegatt, Öresund Östersjön, Ålandshavet, Finska vinken, Bottenhavet och Norra Kvarken.

  • SMHI säger att stormen kommer avta under kvällen.

  • Fastnålat inlägg
    30 jan 2022
    Emil Salmaso

    Södertälje sjukhus går upp i förstärkningsläge efter att en byggställning rasat och krossat fönster och glastak, rapporterar SVT Södertälje.

    Sjukhuset tar bara emot akut sjuka patienter. Förlossningspatienter hänvisas till andra sjukhus. Andra patienter flyttas.

    På grund av rasrisken är bara huvudentrén öppen.

  • 31 jan 2022

    I Södertälje blåste det så jävligt att katten lättade från marken och for rakt in i ett träd. Nu ligger hon i soffan men mår inte alls bra. Blev en rejäl smäll mot den lilla kroppen.

    Gittan
  • 30 jan 2022

    Strömavbrott till och från och ett träd knäcktes i trädgården precis. Blåser som 17 här på norra gotland

    Anvendarnamn
  • 30 jan 2022

    Angående läget på Södertälje sjukhus så har polisen spärrat av bilvägen intill sjukhuset tidigare idag vid 10-tiden. Plasten till väderskyddet på fasadställningen fladdrade i vinden och det var risk för fallande föremål och även risk för att ställningen skulle ramla.

    Andreas Jacobsen
  • Alexzandra Persson
    30 jan 2022

    Minst fyra personer har bekräftats döda på grund av Stormen Malik, rapporterar Sky News.

    En man i Tyskland dog under lördagen efter att en stor skylt lossnat och fallit över honom.

    Aftonbladet har tidigare rapporterat om en 78-årig kvinna i Danmark som ramlade på grund av de hårda vindarna och sedan dog på grund av de allvarliga skadorna från fallet. I Skottland har en 60-årig kvinna och en nioårig pojke dött efter att ha fått träd över sig.

  • 30 jan 2022

    Var ute m vår långhåriga taxfröken. Hon är lite överviktig men det kom en snöig stormvind som tog henne med sej. Hon kunde inte få stopp utan det var bara för henne att följa med. Blev stopp då flexikopplet nästan slets ur min hand.

    Vi var på en äng,,,, Jag hade fullt sjå att stå kvar. Nu har vinden avtagit rätt bra här i Sollentuna. Snöat har det gjort också, men det täcker bara lite av marken.

    Sussie Hägglund

Kan nå orkanstyrka – skyddsvallar byggs

Malik väntas först dra in över grannlandet Danmark, där man vidtagit kraftiga åtgärder. Tågtrafik och båttrafik ställs in och stormen väntas ha stor påverkan på biltrafiken.

I Danmark kan Malik nå orkanstyrka och orsaka översvämningar på flera håll i landet, skriver DR.

Kring vattendrag i bland annat Odense byggs sandvallar därför upp i rask takt samtidigt som vinden tilltar.

Flera av de Danmarks försäkringsbolag har förberett sig för det värsta och kallat in extra personal för att kunna hantera alla skadeanmälningar.

– Vi har kallat in extra folk som är redo i helgen för att hantera skadorna, säger Rasmus Ruby-Johansen, skadeansvarig, TopDanmark, till DR.

Det har även rapporterats att flera test- och vaccinationscentraler stänger i Danmark inför stormen.

Stormen Malik kan nå orkanstyrka i Danmark.

”Förväntar oss flygande takpannor överallt”

Någon gång mellan klockan 14.00 och 16.00 väntas stormens mittpunkt vara över Jylland, för att sedan röra sig vidare.

– Överallt i Danmark kan vi förvänta oss nedfallna träd och flygande takpannor, säger Mette Zhang, meteorolog, DMI.

Vindbyar av orkanstyrka kan träffa delar av Jylland, delar av Fyn samt Nord- och Nordvästra Själland och Bornholm, rapporterar Ekstrabladet.

Danska vägverket har under dagen gått ut med varningar för hårda vindar på flera vägsträckor – vindkänsliga fordon uppmanar att undvika att köra på broar.

Varnar för stormflod

Enligt henne är det dock inte vinden som oroar mest. Stormfloder som uppstår i samband med den hårda vinden kan orsaka omfattande skada.

– Först kommer vind, sedan kommer vatten. Den hårda vinden pressar vattnet in i Skagerrak och senare Kattegatt. Det är särskilt Roskilde Fjord, Isefjord och Själlands nordkust som kommer att påverkas av förhöjda vattennivåer, säger Mette Zhang.

Enligt prognoser från Danmarks meteorologiska institut kan vattennivåerna höjas med 1,6 till 1,9 meter över de normala nivåerna.

– Det kommer fortfarande att storma på söndag, men vinden avtar... Men då kommer vattnet, säger Mette Zhang.