Misstroendet kan skada Nato-förhandlingar: ”Påverkar bilden av Sverige”

Publicerad 2022-06-07

Högeroppositionen misslyckades att fälla Morgan Johansson – med en rösts marginal.

Regeringen befarar att det politiska kaoset kan påverka den svenska Nato-processen.

– Turbulensen som har varit de senaste dagarna påverkar bilden av Sverige i det här känsliga läget, säger statsministern.

Alla blickar var på tisdagen riktade mot den politiska vilden Amineh Kakabaveh – som hade beslutet i sin hand om justitieministern ska få sitta kvar eller inte.

Misstroendeomröstningen har fått stor uppmärksamhet i turkiska medier som beskriver att en ”PKK-supporter i riksdagen tagit den svenska Nato-processen som gisslan”.

Misstroendeomröstningen samlade inte tillräckligt många röster för att fälla justitieministern Morgan Johansson (S).

På plats i riksdagen var den nationella turkiska nyhetsbyrån Anadolu som bevakade händelsen för den turkiska publiken.

Statsminister Magdalena Andersson sa på en pressträff efter omröstningen att hon befarar att misstroendeyrkandet kan påverka Nato-processen och ”bilden av Sverige”.

– Det är viktigt att vi nu kan blicka framåt och att vi kan samarbeta, samverka för Sveriges bästa och för svenska folkets säkerheten.

På frågan hur regeringen kommer agera framöver säger Andersson:

– Jag som statsminister jobbar hårt för att säkra Sveriges säkerhet i det här väldigt allvarliga läget. Det är därför som jag har rest runt i världen för att vi ska ha säkerhetsförsäkringar, det är därför jag försäkrat att det finns ett brett stöd i parlamentet.

Statsministern betonade på en pressträff att Socialdemokraterna inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh.

Statsminister Magdalena Andersson (S) efter misstroendeomrostningen mot Morgan Johansson.

Viktigare att rädda Johansson

Misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson initierades av Sverigedemokraterna. 174 ledamöter röstade för vilket var för lite för att få honom avsatt. Magdalena Andersson har varit hård i sin kritik mot högeroppositionen och kallat det oansvarigt att skapa turbulens mitt under Nato-processen. SD:s gruppledare Henrik Vinge anser dock att det är statsministern som äventyrar den svenska Nato-ansökan genom att göra misstroendeförklaringen till en kabinettsfråga.

– Det är Magdalena Andersson som har valt att bilda regering med Amineh Kakabaveh som underlag, det är hon som måste ta ansvar för att hålla ihop det.

Hur ser du på ditt eget ansvar, ni drog i gång misstroendet och gav på det viset Kakabaveh nytt strålkastarljus?

– Uppgörelsen med S fanns innan dess och Turkiet känner mycket väl till det avtalet. Regeringen tycker det är viktigare att rädda Morgan Johansson än att säkra Nato-ansökan. Det är allvarligt.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför misstroendeomröstningen i riksdagen i Stockholm.

Regeringen vilar på politisk vilde

Oppositionsledaren Ulf Kristersson stödde SD:s misstroende och försvarade efter nederlaget beslutet och pekade på att oppositionen nu ”markerat allvaret” i frågan med gängkriminalitet och dödsskjutningar varje vecka.

Att misstroendeprocessen kan påverka Nato-förhandlingarna skyller han på Magdalena Andersson:

– Det här är ju helt och hållet regeringens och Magdalena Anderssons ansvar. Det är hennes regering som vilar på en politisk vilde. Hon valde att förhandla med en politisk vilde för att till varje pris behålla Morgan Johansson. De måste ta ansvar för sitt konstiga regeringsunderlag, det kan inte vara oppositionens uppgift att rädda regeringen från sig själva.

Vad säger det om uppslutningen kring Sveriges säkerhet att blocken beskyller varandra för att sinka Nato-processen?

– Vi är nu sex partier av åtta som står bakom svenska Nato-medlemskapet. Som jag sa för några veckor sedan, för mig är det otroligt viktigt att hålla Nato-frågan borta från den vanliga valrörelsen. Det har jag hedrat sedan dess, varje dag. Men vi har en statsminister som aktivt valde att dra in Nato-debatten när det handlar om brottsligheten i Sverige. Jag tycker inte att det är ansvarsfullt.