Unga om det vita snuset: Blev beroende väldigt snabbt

Florijana, 20: Var svårare att sluta än man trodde

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-23

Det vita smaksatta snuset har gjort det lättare och mer attraktivt att börja snusa tidigt, säger flera unga som Aftonbladet pratat med.

Nu väntas en ny lag med åldersgräns för försäljning och skärpta regler för reklam mot unga under 25 år.

– Jag tycker att det är bra, det är ju nikotin i som är väldigt beroendeframkallande, säger Ivar Nordin, 18 år.

I juni ska riksdagen rösta om en ny lag som gör det olagligt att sälja vitt snus till personer under 18 år, och begränsar hur det får marknadsföras – särskilt mot unga under 25 år.

Bland annat vill man förbjuda att personer under 25 år skildras i marknadsföringen och att reklam riktar sig till dem.

PLUS: Så påverkar det vita snuset din hälsa

Det är bra, tycker de unga vuxna som Aftonbladet pratat med. Att det inte regleras som vanligt snus och cigarretter redan i dag är konstigt, tycker flera av dem.

– Jag skulle säga att det är bra. I dag marknadsförs det mot ungdomar känner jag och det är smaker som passar ungdomar, säger Ivar Nordin.

”Svårare att sluta än jag trodde”

Som ung är man mer mottaglig för att testa nya saker och risken är större att man dras in i ett nikotinberoende, tror Victor Hammarberg, 29 år.

Florijana, 20, håller med honom. Hon testade att snusa vitt snus och tyckte att smaken var god.

Efter ett tag bestämde hon sig för att sluta.

– Man blev beroende väldigt fort utan att man själv förstod det. Sedan var det mycket svårare att sluta än man trodde, säger hon.

Det vita snuset är tobaksfritt, men Elin Svalberg, 26, tror att det finns en risk att det blir en inkörsport för en del unga.

– När man vet att det är lite lättare snus kanske man går över till vanligt snus sen, säger hon.

Elin Svalberg, 26, tror att det finns en risk att det vita snuset blir en inkörsport till vanligt snus för vissa unga.

Forskare: Nikotin skadar hjärtat

Det vita snuset görs av tobak men har behandlats i flera steg där både smak och lukt tas bort och enligt företagen är de tobaksfria.

Swedish Match lyfter fram att Socialstyrelsen bedömer att vanesnusande har svårighetsgrad ”liten till måttlig” när det gäller risken att drabbas av sjukdomar på grund av vanan. Det är en lägre risk än vad dålig kost och för lite motion ger, påpekar företaget.

Men det betyder inte alls att snus är ofarligt. Magnus Lundbäck, läkare och docent i kardiologi vid Karolinska institutet, har tidigare uttalat sig i Aftonbladet om nikotinets hälsoeffekter.

– Historiskt sett har nikotin betraktats som en ofarlig substans, men det har kommit allt fler studier de senaste åren som visar att nikotin inte är bra för hälsan. Framför allt ser vi att det kan ge skadliga effekter på hjärta och kärl, säger Magnus Lundbäck.

Risk för andra beroenden

Han tar upp studier som visar att personer som snusat en längre tid ökar risken för att få diabetes typ 2 och har högre dödlighet i hjärtinfarkt och stroke. Gravida som snusar löper ökad risk för dödfödsel och för tidig födsel.

Vilken roll nikotinet spelar vet man dock inte.

– Förutom nikotin kan det också vara andra ämnen i tobaken som påverkar, eller så är det en kombination med nikotinet. Det krävs fler studier på området, men en sak är säker. Nikotin är definitivt inte bra för hälsan.

Forskning på råttor har visat att nikotinet kan öka mottagligheten för andra beroendeframkallande substanser, som alkohol. Det säger Louise Adermark, nikotinforskare vid Göteborgs universitet.

– Alkoholens belönande effekter påverkas väldigt mycket av nikotin. Man får förstärkta effekter om man kombinerar substanserna, säger hon till TT.

Det vita snuset görs av tobak men har behandlats i flera steg där både smak och lukt tas bort och enligt företagen är de tobaksfria.

Följ ämnen i artikeln