Kanske världens längsta falafelrulle

Publicerad 2019-05-24

Falafelgeneralen? I helgen tillagades en 50 meter lång falafelrulle i Hjällbo. Det är världens längsta, menar Svante Lahti, distriktschef för bostadsbolaget Poseidon i området.

Bostadsområdet Hjällbo, i Göteborg, firade 50 år i helgen. Då ställde man till med stort kalas och gav sig på ett försök till att slå världsrekord.

– Vi tänkte först att vi skulle göra en stor kebabrulle men vissa äter ju inte kött. Då kändes det bättre att göra något vegetariskt. Då valde vi att göra en falafelrulle i stället, säger Svante Lahti, distriktschef för bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo.

”Tog slut på åtta minuter”

Världens längsta, var ambitionen. De gjorde efterforskningar och läste om en 30 meter lång falafelrulle i Malmö från 2015. Svante Lahti och pizzeriaägaren Mohamed Elnel bestämde sig därför för att kreera en 50 meter lång rulle. På lördagen radade de upp bord i centrum och ställde staket runt om. Sedan började monteringen.

– Det var jätteuppskattat. Vi släppte in folk när det var klart och allt var slut på åtta minuter, säger Svante Lahti.

Världens längsta?

Om det verkligen är världens längsta falafelrulle går inte att slå fast helt. När Värmlands Folkblad förra året rapporterade om en 15 meter lång rulle berättade skaparen om en 50 meter lång syrisk falafelrulle. Det skvallrar i alla fall om att idén varit på tapeten i fler länder.

– Det kan ju vara någon som gjort en längre. Vi tänkte att vi skulle engagera Guinness rekordbok men de skulle ha 100 000 kronor för att komma hit och mäta. Då struntade vi i det, säger Svante Lahti.

Alltså var den kanske inte världens längsta, men lång var den.