Sudans polis beordras att inte ingripa

TT-AFP

Publicerad 2019-04-09

Demonstranter utanför militärhögkvarteret i den sudanesiska huvudstaden Khartum i måndags.

Sudans polismyndighet befaller sina styrkor att inte ingripa mot de som protesterar mot regeringen.

Tusentals demonstranter har samlats för fjärde dagen i rad i en sittstrejk utanför presidentpalatset i huvudstaden Khartum.

Polisen har "beordrat alla sina styrkor" att "inte ingripa mot medborgare och fredliga demonstrationer", enligt en talesperson.

Även Sudans armé har tillkännagivit en policy om att inte ingripa mot demonstranterna.

Tidigare under dagen försökte säkerhetsstyrkor skingra demonstranterna med hjälp av tårgas, men stötte på patrull av militären, som sköt i luften i syfte att skydda demonstranterna.

– Vi ber gud att bevara säkerheten och lugnet i vårt land, och att förena det sudanesiska folket i en överenskommelse för en fredlig maktförflyttning, säger en talesperson för polisen i ett uttalande.

USA, Storbritannien och Norge har ställt sig bakom kravet.

"Tiden är inne för sudanesiska myndigheter att besvara folkets krav på ett seriöst och trovärdigt sätt. Myndigheterna måste nu svara och leverera en trovärdig plan för denna politiska övergång", skriver de tre ländernas ambassader i ett gemensamt uttalande.

Protesterna, som inleddes i december, innebär den största utmaningen hittills för president Omar al-Bashir under hans 26-åriga, hårdhänta styre.

Den tändande gnistan var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

Rättad: I en tidigare version av textens uppgav fel uppgift om vilka som sköt tårgas mot demonstranterna.

Följ ämnen i artikeln