Sara, 36, säger upp sig från sjukhuset: ”Vi är slutkörda”

Vårdpersonal flyr efter tuffa coronamånaderna

Uppdaterad 2021-05-09 | Publicerad 2020-08-30

Utarbetade av coronakrisen, missnöjda med arbetsvillkoren och en känsla av att inte uppskattas av ledningen: det får vårdpersonal att nu säga upp sig, enligt fackförbunden.

Sara Nordin, 36, är en av ett 30-tal sjuk- och undersköterskor inom intensivvården på Karolinska Solna som lämnat in sin avskedsansökan.

– Folk är gråtfärdiga och slutkörda. Vi kommer inte att orka växla upp igen om vi får en ny våg.

Kommunal och Vårdförbundet har tidigare varnat för uppsägningar bland vårdpersonal i pandemins spår.

På Karolinska, det sjukhus som vårdat flest covidpatienter, har över 30 sjuksköterskor och undersköterskor på iva i Solna sagt upp sig på några månader, vittnar anställda på avdelningen om.

En av dem är Sara Nordin, 36. Efter 16 år i vården lämnar hon neurointensiven för ett jobb som vårdlärare.

– Det känns bra, men jag kommer att sakna det. Men corona har nog fått många av oss att omvärdera sitt liv. Att man måste börja prioritera sig själv, sin hälsa och familj, säger hon.

”Pandemin spär på missnöjet”

Anledningarna till uppsägningarna skiljer sig: en del är slutkörda efter ett extremt halvår, med krislägesavtal med arbetsveckor på 48 timmar, ibland mer.

”Corona har nog fått många av oss att omvärdera sitt liv”, säger Sara Nordin, 36. Nu väljer hon att sluta.

För andra har pandemin spätt på ett tidigare missnöje med arbetssituationen och känslan av att inte bli uppskattad och lyssnad på, enligt fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet.

Sara Nordin upplever en generell brist på lyhördhet och förståelse för vårdpersonalens arbetsvillkor från ledningen. Varslet på över 260 läkare och undersköterskor var spiken i kistan.

– Jag har tillhört dem som försökt tänka att det kommer att bli bra men jag känner inte så nu. Det kommer inte att bli bra för oss eller våra patienter.

”Vi är slutarbetade och behöver återhämta oss”, säger Sara Nordin.

Ett uttalande som sjukhusets HR-chef gjort i Aftonbladet visar på bristen på förståelse från ledningen, anser Sara Nordin.

– Hon säger att vi har god beredskap och kan växla upp igen. Det är så arrogant. Vem ska orka växla upp igen? Vi är slutarbetade och behöver återhämta oss.

”Många erfarna har sagt upp sig”

Nu har covid-iva stängt på Karolinska Solna och för tillfället är det lugnare. Men uppsägningarna skapar oro, säger en undersköterska som jobbar kvar, vi kan kalla henne Anna.

– Nu börjar de droppa av en efter en. Många erfarna har sagt upp sig. Det kommer att märkas kompetensmässigt snart. Och jag tror fler kommer säga upp sig snart, säger Anna, men är tydlig med att hon förstår dem som lämnar.

Att över 30 medarbetare säger upp sig från en avdelning påverkar vården, enligt Emma Jonsson på Vårdförbundet. Hon är dock inte förvånad över att rapporter om uppsägningar kommer nu.

– Nu har sjukhusen ett uppdämt behov av patienter som behöver planerad vård, operation och intensivvård. Det är samma personal, som redan jobbat mycket, som ska utföra det arbetet, säger hon.

– Har man ett val är det inte konstigt att man ser sig om efter en mer planerad och lugn tillvaro.

Kommer aldrig glömma 2020

Både Sara och Anna oroar sig för en andra coronavåg om den kommer snart. Sjukhusen måste bemanna upp så det finns en chans att återhämta sig, menar de.

– Det är för många av oss det kommer nu, att man är skör. Förra veckan fick vi in en covidpatient igen och folk bröt ihop. En kollega fick panikångest när hon skulle ta på sig skyddsutrustningen igen, säger Anna.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Undersköterskorna kommer aldrig att glömma våren och sommaren 2020: Långa arbetspass ifrån familj och barn. Stressigt arbete i varma skyddskläder, skyddsmasker som försvårade andningen, återanvända visir med dålig sikt.

Människor som dog utan anhöriga vid sin sida.

– Vi har sett och upplevt saker som kommer sitta kvar väldigt länge. Min första patient som dog på iva var en äldre dam. Hon låg i lysrörsbelysning och vi såg ut som aliens i skyddsutrustningen men försökte vara nära och hålla hennes hand när hon somnade in, berättar Sara.

Om det blir en andra våg, kommer du tillbaka då?

– Jag skulle må dåligt om jag inte hjälpte till när jag vet att jag kan och jag vet att jag har kollegor som är där. Så förmodligen så skulle jag det.

Marcus Hagström, pressekreterare på Karolinska universitetssjukhuset, skriver i en kommentar att arbetsmiljö, omorganisation av verksamheten och arbetstider är orsakerna till cirka hälften av uppsägningarna inom intensivvården.

”Det är alltid tråkigt när duktiga medarbetare slutar, men vi ser också att ungefär en tredjedel byter jobb inom sjukhuset. Vi strävar efter att ha rätt bemanning för att kunna ge våra patienter en bra vård i rätt tid och att arbetsbelastning ska vara rimlig för personalen.”

Sara Nordin har fått ett nytt jobb som vårdlärare.

ANNONS