Öppningen: Krav på munskydd kan komma

Publicerad 2020-08-18

Frågorna om munskyddens vara eller icke-vara har dundrat in till Folkhälsomyndigheten.

Nu säger generaldirektören att de omtvistade tygbitarna kan bli aktuella på vissa platser.

– Munskyddsfrågan är inte död, säger Johan Carlson.

Medan 130 länder infört krav på att invånarna ska bära munskydd i olika sammanhang, har Folkhälsomyndighetens linje legat fast. Munskydd har snarare betraktats som något som skulle kunna försämra stävjandet av virusets framfart. Detta då det kan invagga bäraren i en falsk trygghet om att denne inte kan smitta eller smittas – vilket i sin tur skulle kunna leda till ett slappare förhållningssätt till riktlinjer om exempelvis fysisk distansering.

Men under Folkhälsomyndighetens presskonferens i dag öppnade Johan Carlson, generaldirektör, för att krav på munskydd kan komma.

– Munskydd bör införas när man ser att andra åtgärder inte kan vidtas. Jag tänker på besök på vårdinrättningar, till optiker, inom tandvården och så vidare. Men också på platser där trängsel inte kan undvikas.

Olika regler för olika regioner

Samtidigt som Johan Carlson säger att ”munskyddsfrågan inte är död” betonar han att något nationellt krav på munskydd inte är på gång. I första hand skulle det lösas lokalt med olika förhållningsregler utifrån förutsättningarna.

”Munskyddsfrågan är inte död”, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

– Det är sannolikt inte rimligt att ha samma typer av råd och anvisningar i Göteborg som i en mindre ort som inte har det här problemet. Vi vill inte skapa en användning där det inte behövs. Där har vi haft stora problem i Europa, man skapar en trötthet i frågan. Det är inte lätt att bära munskydd, de som flugit i några timmar vet det.

”Vill inte ge carte blanche”

Många använder självmant munskydd i dag inom kollektivtrafiken. Något Carlson inte ser något problem med.

– Men jag vill inte ge carte blanche till trafikföretagen att öka på trafiken för att alla bär munskydd. Vi vill inte utfärda en generell rekommendation om att ni som befolkning ska ta ansvar för kollektivtrafiken. Men den som av olika skäl önskar använda munskydd ska inte avrådas, säger han.