Irina dömdes när hon berättade om makens misshandel

Publicerad 2020-09-01

Irina misshandlades av sin ex-man i Moskva.

När hon berättade om det på Facebook drogs hon inför rätta och dömdes i fredags till böter på 10 000 rubel.

– Offer för våld har inte rätt att prata om det offentligt, konstaterar den ryska jämställdhetsaktivisten Aljona Popova.

Den 20 oktober 2019 berättade Irina Zjivova på sin Facebook-sida i bild och text om hur ex-maken Jevgenij Zjivov hade stormat in i Irinas och de båda döttrarnas hem i den ryska huvudstaden. Han knuffade och skakade Irina så att hon fick blåmärken, skriver tidningen Meduza.

Irina Zjivova efter makens misshandel 20 oktober 2019.

Det framgår inte av Meduzas artikel om ex-maken bötesbelagts för misshandeln av Irina, men fem dagar efter hennes Facebook-inlägg meddelade företaget Alfa-Kapital att Jevgenij inte längre var vice vd.

”Alfa-Kapital hedrar familjens värde och anser att våld är oacceptabelt inom familjen”, skrev företaget i ett pressmeddelande, men preciserade inte om Zjivov hade slutat självmant eller fått sparken.

Själv hävdade ex-maken i en intervju med sajten Baza att han var oskyldig, och att han kommit till Irinas lägenhet för att besöka barnen, som hon påstods ha gömt i fyra månader.

I fredags dömde Nikulinskij-domstolen i Moskva Irina Zjivova till böter på 10 300 rubel — omkring 1 200 kronor — för att hennes Facebook-inlägg hade kränkt ex-makens ”ära, värdighet och professionella rykte”.

Den ryska jämställdhetsaktivisten Aljona Popova var mycket upprörd efter domen.

– Så ser logiken ut i Ryssland. Att misshandla någon kostar 5 000 rubel. När offret berättar om det kostar det 10 000 rubel, skrev Popova på sin Facebook-sida.

Irina Zjivova.

Sedan 2017 är misshandel i hemmet delvis avkriminaliserat i Ryssland. Ändringen i brottsbalken innebär att våld mot barn och kvinnor som orsakar blåmärken eller blodsutgjutelse men inte några brutna ben ger högst 15 dagars fängelse eller böter på mellan 5000 och 30 000 rubel om våldet förekommer högst en gång om året.

Misshandel i hemmet betraktas inte längre som ett brott, utan som en administrativ överträdelse. Tidigare var maxstraffet för denna typ av misshandel två års fängelse, enligt tidningen The Guardian.

Aljona Popova har nu inlett en kampanj till stöd för Irina Zjivova under hashtaggen #говоритьНЕЛЬЗЯБИТЬ (#prataslåinte).

Våld i hemmet betraktas ofta som en privat familjeangelägenhet i Ryssland, enligt en rapport publicerad av människorättsorganisationen Human Rights Watch 2018.

Polis och domstolar lägger ofta skulden på kvinnorna. Ett exempel beskrivs i rapporten, där en man försökt strypa sin hustru och attackerat henne med kniv. När hon anmälde händelsen sade polisen:

– Varför gjorde du saker och ting värre genom att provocera honom? Han var full, du skulle bara ha låtit honom sova ruset av sig.

ANNONS